Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Per T Ohlsson: Elefanten i kammaren

Allvarligast, för Sveriges vidkommande, är att förbudskonventionen är oförenlig med Natos avskräckningsdoktrin, som ytterst bygger på kärnvapen. En ratificering skulle därmed bli förödande för Sveriges Natosamarbete.

Utrikespolitisk debatt i riksdagen. Utrikesminister Margot Wallström möter Moderaternas Karin Enström.Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Utrikespolitiken ligger utanför det så kallade januariavtalet, den överenskommelse mellan de rödgröna regeringspartierna, Liberalerna och Centerpartiet som till sist gjorde det möjligt för Stefan Löfven (S) att fortsätta som statsminister. Det ledde till farhågor om att Vänsterpartiet skulle få ett betydande inflytande på detta område, vilket naturligtvis vore djupt olyckligt med tanke på partiets antidemokratiska rötter.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen