Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fåglarna sjunger tidigt i stadens ljus

Både koltrastar och talgoxar lockas att sjunga långt före gryningen i ljuset av stadens alla lampor. Ute i skogens mörker tar de sovmorgon betydligt längre.

Koltrasten är den du oftast hör nu i mörkret. Arkivbild.Bild: Hasse Holmberg / TT
Visst är väl våren på gång, eller är det en luring? Nu hörs fågelsång redan före klockan sex på morgonen i södra och mellersta Sverige - tacka allt artificiellt ljus i städerna för det. Ljuset får fåglarna att kvittra långt tidigare än i deras urmiljö i skogarna.
– Koltrasten påverkas mycket av stadsljuset, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
Han berättar om en undersökning från Wien 2010, som har jämfört hur tidigt fåglar i staden respektive i skogen stämmer upp. Koltrastar och rödhakar är allra känsligast för städernas artificiella ljus. Tidigt, tidigt, långt före gryningen, kan de höras i städerna, medan släktingarna i skogen sover vidare i över en timme.
Rödhakens arla morgonsång får vi dock vänta på, de flesta av dem flyttar utomlands under vintern och kommer tillbaka först i mars.
Men koltrastar hörs nu i morgonmörkret.
– Koltrasten börjar sjunga omkring 100 minuter innan soluppgången inne i städerna, men ute i skogen startar de först 50 minuter innan solen går upp.
Därefter stämmer blåmes och talgoxe in.
– Talgoxen påverkas också av ljuset, men inte lika mycket som koltrasten. Den börjar ungefär 20 minuter tidigare i stan. Men blåmesen påverkas nästan inte alls.
Bofinkar är också morgonsångare i ottan, fast de flesta bofinkar har också flyttat söderut för vintern. När de kommer i tillbaka i mars kommer de att börja sjunga strax efter blåmesarna. De bryr sig dock inte om det artificiella ljuset, en halvtimme före soluppgång får räcka både i staden och i skogen, tycker bofinken.
Det som får fåglarna att börja sjunga är både ljuset och värmen, förklarar Didrik Vanhoenacker. Hormoner som triggas av ljus och värme signalerar att det är dags att hitta en partner och börja bygga bo.
Fåglarna är helt enkelt i dejtnings- och hemnetfasen så här på vårvintern, konstaterar han, och för stadsfåglarna blir det extra brådis på morgonkvisten. De börjar ragga redan i nattmörkret.
– De börjar också leta efter en juste holk att bo i nu.
Den senaste veckan har det varit varmt, så nu är det hög tid att börja, tycker fåglarna. Frågan är hur det blir om det kommer en och annan köldknäpp. Sådana är ju inte helt ovanliga i februari.
– Det styrs hormonellt, så om det blir kallt så slutar de inte. Men det är klart att de sjunger mer om det är varmt och när vädret är soligt, säger Didrik Vanhoenacker.
Fakta

Här är fåglarna du hör i mörkret

Den österrikiska undersökningen om fåglarnas sångvanor jämför hur långt före soluppgången de olika arterna börjar sin konsert i staden respektive i skogen.

Rödhaken är den allra tidigaste morgonfågeln, men de flesta flyttar söderut under vintern. Den är också den fågel som påverkas allra mest av stadsljuset.

Ungefär så många minuter före soluppgången börjar fåglarna sjunga i skogen respektive i staden:

Art skog stad

Rödhake 60 100–150

Koltrast 50 90–110

Talgoxe 40 60–80

Blåmes 40 40–45

Bofink 30 30

Den österrikiska undersökningen är kanske inte helt tillämpbar på svenska förhållanden, men det finns tillräckligt många likheter för att dra slutsatsen att även svenska fåglar stämmer upp tidigare om de vistas i stadsljus, enligt Didrik Vanhoenacker.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet. Undersökningen Artificial Night Lighting Affects Dawn Song etc. Publicerad i Current Biology i oktober 2010.

Gå till toppen