Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Prova på simhopp – en av många aktiviteter på sportlovet

Simhopp är en av de aktiviteter man kan prova på under sportlovet i Malmö. På söndagen hoppade några barn för första gången från en trampolin.

Tindra Nilsson hoppar från trean under överinseende av tränaren Jonathan Jörnfalk.Bild: Peter Frennesson
När prova-på-timmen för simhopp drar igång hos Malmö Kappsimningsklubb på Simhallsbadet i Malmö, har femton barn redan väntat en stund vid bassängen. Alexander Hallström har flera gånger frågat sin mamma hur lång tid det egentligen är kvar tills det ska börja. Han tittar på simhopparna som tränar och betraktar trampolinerna på tre och fem meters höjd.
– Jag känner lite skräck för att hoppa ifrån dem, säger han, men hans klasskompis Levis Alvarsson deklarerar att han längtar efter att komma upp dit.
Ektimal Alsihabi sitter vid kanten och plaskar med fötterna i vattnet.
– Jag kan inte simma på djupt vatten, men han kommer att lära mig, säger hon förtröstansfullt och klappar sin storebror på armen.
Men inte heller när själva träningen börjar är det dags för bassängen. Först ska de värma upp.
– Hållningen är viktigast. Händerna i sidan, ni spänner magen, ni spänner rumpan. Och så studsar ni, instruerar ansvarig tränare Elin Bengtsson.
Att våga är det viktigaste för en nybörjare i simhopp, tycker ansvarig tränare Elin Bengtsson.Bild: Peter Frennesson
Barnen får hoppa, göra kullerbyttor och sedan stretcha innan de får rada upp sig vid bassängen.
– Får vi hoppa på trampolinen nu, undrar Alexander Hallström.
Men först får de pröva att hoppa i från bassängkanten: först som de vill, sedan ihopkrupna som köttbullar, sedan baklänges. Till sist ska de stå vid bassängkanten med raka ben och falla i vattnet baklänges. Det ser ut lite hursomhelst men det är inte så noga. Det viktiga är att våga prova, menar tränaren Elin Bengtsson, för det tar ändå tid innan man börjar göra saker på rätt sätt. Hon är ansvarig inte bara för den här söndagens träning. Klubben har prova på-timme varje söndag hela terminen.
Nike Nilsson (närmast kameran) tränar simhopp redan. Idag följde också hennes tvillingsyster Tindra Nilsson med för att prova på. ”Jag vill också börja”, säger hon.Bild: Peter Frennesson
– Vissa väljer att komma varje söndag, medan andra börjar träna på andra dagar, säger hon.
Till slut är det dags att gå runt bassängen till trampolinerna.
– Måste man hoppa från trean, undrar Alexander Hallström.
Han får veta att det måste han inte alls, men han klättrar ändå upp dit tillsammans med nästan alla de andra barnen. Men sedan klättrar han ner igen.
– Det såg mycket högre ut däruppifrån än här nere, säger han och vill inte heller gå upp på ettan. Simtränaren får hämta en matta så att han kan hoppa från kanten några gånger.
Lokalen är ett enda stort skvättande och plumsande när barnkropp efter barnkropp landar i vattnet. Efter en stund kliver Alexander Hallström upp på ettans trampolin. När han väl hoppat i därifrån dröjer det inte många sekunder innan han är uppe igen.
Fakta

Fler aktiviteter under februarilovet

Olika föreningar i Malmö erbjuder en rad aktiviteter under februarilovet för barn mellan sex och tolv år. De finns samlade på kulimalmo.se.

Bland annat kan man prova på friidrott, jujutsu, brottning, klättring, fotboll, cirkusskola, fäktning och schack. Alla aktiviteter är gratis men en del måste man föranmäla sig till.

För ungdomar finns aktiviteterna samlade på malmoforever.se Även här är allt gratis.

Gå till toppen