Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö stadsteater och Potato Potato vinnare på Scenkonstgalan

Malmö stadsteater och Malmögruppen Potato Potato blev två av vinnarna när Sveriges bästa scenkonst prisades på Scenkonstgalan i Göteborg på måndagskvällen. Dessutom gick hederspriset till Martha Vestin som grundade Sommarteater i Krapperup.

Freja Hallberg, Jenny Möller, Paulina Göth, Helena Engberg Tunström och Linda Forsell ligger bakom Potato Potato och dess föreställning "Fem musor".Bild: Emma Larsson
Scenkonstgalan prisar varje år det bästa inom svensk scenkonst och när galan hölls på måndagskvällen fanns det fyra skånska vinstchanser. Och två av dem slutade som vinnare.
När scenkonstkollektivet Potato Potato i Malmö firade tio år satte de upp jubileumsföreställningen ”Fem musor” som byggde på inspelningar från Potato Potatos verkliga ledningsmöten. Men istället för de fem kvinnliga kreativa ledarna spelades rollerna av fem manliga kollegor. På måndagskvällen hyllades greppet på Scenkonstgalan och Potato Potato fick ta emot priset ”Årets brott – vi vill hylla dem som brottar ner normen”.
”Här läggs alla kort på bordet. Inget ska döljas, förskönas eller nedtonas. Genom att visa upp en spegel framför verkligheten synliggörs både kulturvärldens maktstrukturer likväl som konstnärernas egna våndor och insikter. Kaxigt och djärvt. Men vem, och vad, är det egentligen som avslöjas? I ett decennium har gruppen gett oss omstörtande scenkonst - vi ser fram emot otaliga decennier till”, stod det i segermotiveringen.
Maria Naidu i "Labyrint".Bild: Felix Alnemark
Även Malmö stadsteater fick ta emot pris på Scenkonstgalan. I kategorin ”Årets katharsis – vi vill hylla känslostormar som förlöser” vann deras barnföreställning ”Labyrint” skapad av Felicia Mulinari och Saga Gärde. Föreställningen handlar om en mormor som snart ska dö och hur hennes barnbarn handskas med detta.
"En föreställning om det svåraste, som varsamt låter oss reflektera kring livets skeenden, med animationer som griper tag och en scenografi som får känslorna att studsa. Vi åker med på en poetisk konstupplevelse, och när vi kommer ut på andra sidan ser vi på livet genom nya toner och former. Våra tankar flyger högt, högre än drakar", stod det i prismotiveringen.
Martha Vestin.Bild: Mats Roslund
Årets hederspris tilldelades regissören Martha Vestin som för många skåningar är känd som grundaren av Sommarteatern i Krapperup utanför Helsingborg. Vestin var konstnärlig ledare i Krapperup mellan åren 1992–2012. Idag heter teatern Alla tiders teater.
Håll koll på skånsk scenkonst – följ Dygnet Runt på Facebook
Fakta

Vinnare på Scenkonstgalan

Årets katharsis: ”Labyrint” på Malmö stadsteater

Årets brott: ”Fem musor” av Potato Potato i Malmö

Årets spot on: ”Mödrars manifest” av Konstgruppen Ful.

Årets slow food: Lule stassteater.

Årets sinnesorgasm: ”Skirtpower” av Danskompaniet Spinn.

Årets politiska: Caroline Frände för ”Krilon” och ”The Laramie project”.

Årets magi: ”Dissekering av ett snöfall” av Norrbottensteatern.

Årets formförnyare: Robin Jonsson för ”The most human”.

Publikens röst: Teater Norra för ”Bernardas hus”.

Årets hederspris: Regissören Martha Vestin.

Gå till toppen