Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Sofia Nerbrand: EU-vänner, förenen eder.

Bild: Anders Wiklund / TT
I helgen bytte Vänsterpartiet ståndpunkt och ska inte längre driva frågan om att Sverige bör lämna EU. För ett par veckor sedan meddelade Jimmie Åkesson att även Sverigedemokraterna släpper kravet på folkomröstning om EU-medlemskapet.
Det kan ses som god pragmatisk politik, men EU-motståndarna har snarare bytt strategi. Istället för att kräva utträde ur unionen samarbetar nu vänsterradikaler och nationalister inom sina respektive läger, runtom i Europa.
Åkesson lyfter fram samarbetet med Dansk Folkeparti och Sannfinländarna för att återföra beslutandemakten till Sverige "inifrån EU:s högborg i Bryssel". Italiens inrikesminister Matteo Salvini från Lega reser flitigt till olika huvudstäder för att samla nationalistpartier inför Europaparlamentsvalet om tre månader. Räkna med att deras syfte är att sätta käppar i hjulen för EU.
Det är paradoxalt att nationalister kollaborerar internationellt. Men fenomenet bör inte underskattas – rörelsens kraft är betydande. Ofta används mycket hårda ord för att fula ut det så kallade etablissemanget.
Det gäller att inte tystna och att oförtrutet påpeka det fantastiska i att Europas länder inte krigar mot varandra – utan tvärtom handlar, knyter klimatavtal och har gemensamma institutioner som värnar mänskliga rättigheter och rättsstaten.
EU är och förblir – trots skavanker, ineffektivitet och demokratiskt underskott – en storartad inrättning. EU-samarbetet ger Europas invånare möjlighet att leva bättre än någonsin. Oavsett vad Jimmie Åkesson, Matteo Salvini och Viktor Orbán säger.
Det är hög tid att även EU-vänner går samman och försvarar de värden som vi sätter högt: frihet, rörlighet och demokrati. Tro inte att EU kan göra jobbet av sig självt – rätt parlamentariker behöver många röster. EU-valet är viktigt på riktigt.
Gå till toppen