Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Sverige 2019: Skilda världar, skilda värden.

Män hyser traditionella värderingar medan kvinnor lutar mer åt frihetliga idéer. Både män och kvinnor blir dock betydligt mer traditionella med åren.Bild: Hamid Sarve
Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna presenterade i förra veckan sina eftervalsanalyser. Partierna lyfter fram ställningstaganden i olika sakfrågor, som migration och sjukvård, tydlighet i sin kommunikation och regeringsfrågan som avgörande faktorer för valutfallet.
Men som grund för samtliga analyser ligger en förändrad värderingskarta i Sverige. Det finns stora skillnader mellan stad och land, mellan norr och söder, mellan män och kvinnor samt mellan unga och äldre.
Förenklat kan man säga att en äldre man med lägre utbildning i Bjuv hyser helt andra åsikter än en ung kvinnlig student i Umeå.
Den så kallade GAL-TAN-skalan belyser sociala och kulturella värden. GAL står för grön, alternativ och liberal och TAN för traditionell, auktoritär och nationalistisk.
Män är överlag mer TAN, medan kvinnor är tydligt GAL. Tittar man på ålder är såväl yngre män som yngre kvinnor mer gröna, alternativa och liberala än äldre. Intressant att notera är att män i alla åldrar är mer traditionella än i stort sett alla åldersgrupper kvinnor.
Befolkningen i södra Sverige – särskilt i Skåne och Blekinge – är också betydligt mer traditionella värderingsmässigt än invånare i Mellansverige och Norrland. Sörlänningarna lutar också mer åt höger än vad man gör norröver. Invånarna i stora städer placerar sig tydligt som gröna, alternativa och liberala medan de i småorter är mer traditionella.
Dessa värderingsskillnader speglas i valresultaten. Liberalerna har till exempel ingen riksdagsledamot från Norrland. Sverigedemokraterna har däremot lyckats fånga in väljare med traditionella värderingar och som L skriver i sin analys: "Inget annat svenskt riksdagsparti har under den demokratiska eran så snabbt kunnat bygga upp ett väljarstöd på så höga nivåer och ligga kvar där över tid."
Vidare: "Efter 2018 års val har det gamla svenska politiska landskapet ersatts av ett nytt."
SD är det parti som är mest TAN av alla, tätt följda av Kristdemokraterna. Moderaterna lutar något åt TAN, medan övriga partier alla är GAL. Allianspartierna är alla tydliga högerpartier när det kommer till ekonomisk politik, medan SD är det i mindre utsträckning. De rödgröna är självfallet vänsterpartier.
Socialdemokraterna tycks ha tappat sin förmåga att samla svenska folket. Nästan var femte LO-medlem – både män och kvinnor – gick från S till SD mellan 2014 och 2018. Enligt SCB:s stora partisympatiundersökning i november stöder 40 procent av LO-kollektivet S och 25 procent SD.
Frågan är hur värderingstrenderna kommer att forma framtiden. Fler kvinnor än män skaffar sig en högre utbildning och en världsvan livsstil. Unga killar väljer SD medan tjejer föredrar C eller V. Hur en ung man och en ung kvinna ska finna varandra och bygga bo när de lever så skilda liv och har så skilda värderingar kan nog vara en utmaning.
Samma spänningar finns mellan partierna, och de lär inte bli mindre med åren, givet hur den svenska befolkningen lever och resonerar. För att långsiktigt vinna ett brett stöd för gröna, alternativa och liberala idéer syns det vara viktigt med utbildning. Därför är det ingen dålig strategi för S, MP, L och C att satsa stort på skolan. Både för sin egen skull och Sveriges.
Gå till toppen