Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Alliansen är död. Länge leve alliansen.

Äktenskapet inom borgerligheten är ett minne blott. Särskilt Ulf Kristersson (M) bör verka för att inte skilsmässan blir bestående.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Jag tänker inte låta som Monty Python och säga att papegojan bara sover, tvärtom. Orden är Moderatledaren Ulf Kristerssons. Han åsyftar en legendarisk sketch om en död ara och menar att alliansen är hädangången på nationellt plan. Och det räcker ju med att en part tycker att det är slut för att en relation inte längre ska leva.
Ulf Kristersson utvecklade sitt resonemang i en SVT-intervju på måndagen med att säga att "det är klart det inte går" att återupprätta alliansen nu. Han menar att Centerpartiet och Liberalerna får bestämma sig vilken väg de vill gå – medan Annie Lööf och Jan Björklund båda har sagt att det är upp till Moderaterna huruvida allianssamarbetet ska kunna återupptas.
Angreppen mellan L och C å den ena sidan och M och Kd å den andra, har varit många sedan regeringsfrågan avgjordes.
Äktenskapet har spruckit och skilsmässan riskerar att bli svår. Misstänksamheten, ilskan och sorgen ligger i öppen dager mellan en lång rad ledande företrädare som uttrycker sig mindre diplomatiskt än partiledarna. Föga talar för att stämningen ska lätta inom kort och inga skilsmässoadvokater eller rättsinstanser finns att tillgå för att lösa konflikterna.
Det är synd för det finns fortfarande gott om gemensamma politiska nämnare och många allianspolitiker har samarbetat väl i åratal. Men en tredje spefull figur har slagit in en kil mellan de tidigare gemålerna: Sverigedemokraterna.
M och Kd är inte främmande inför att ha SD som regeringsunderlag. För C och L är det otänkbart. För hur mycket de än är överens om äganderätt, entreprenörskap, valfrihet i välfärden och så vidare, är tolerans, öppenhet och mångfald i ett skarpt läge mer centrala värden för de senare. Därmed inte sagt att de inte är viktiga för moderater och kristdemokrater, men prioriteringarna skiljer sig uppenbarligen åt.
Liksom synen på hur mandatfördelningen 144–143 skulle tolkas, Socialdemokraternas menliga inverkan på landet, vad "borgerlig" politik är samt vilka politiska frågor som man bör fokusera på nu.
Moderatledaren gör narr av fler familjeveckor – en del av 73-punktsavtalet – och hävdar att dödsskjutningarna och kriminaliteten är vår tids största samhällsproblem. Det är sant att 45 personer dödades och att 135 skadades i skottdåd i Sverige i fjol. Att få bukt med skjutningarna är angeläget, eftersom kulorna sargar tryggheten för ett oräkneligt antal svenskar. Men är någon däremot? Måhända är insatserna för små, senkomna och ineffektiva, men både regering och myndigheter arbetar aktivt med att slå ner på de kriminella nätverken.
Ulf Kristersson går nu emellertid ett steg längre än att kräva mer resurser till polis, rättsväsende, skola och sociala insatser. I helgen skrev han att det inte kommer att "vara lösningen på den akuta situationen med i princip en skjutning i Sverige om dagen. Istället måste man nu förstå att migration och integration hänger ihop. Kommer det fortsatt 40 000 personer per år kommer inte Sverige heller i framtiden klara integrationen bättre än vi gör just nu."
Mindre asylinvandring är alltså hans recept. Så kvinnor och barn ska inte få komma hit för att ett mycket begränsat antal unga män skjuter på varandra? Att han i tanke och retorik närmar sig Jimmie Åkessons huvudbudskap är ett grundskott mot ett framtida alliansbygge.
Slår Moderaterna in på denna väg talar lite för att allianspartierna kommer att hitta tillbaka till varandra. Då är det bättre för liberaler i C och L att fortsatt ingå ett resonemangsäktenskap med S och Mp. För de kan inte tulla på liberala kärnvärden som rätten att söka asyl samt att det är individer som bär skuld – inte invandrare som grupp.
Måtte Moderaterna hitta tillbaka till sitt mer liberala idéarv, inse att SD inte är ett "borgerligt parti" och bidra till försoning mellan de fyra partierna i alliansen.
Gå till toppen