Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Runsten: ”Europa riskerar att upprepa sin historia.”

Fascister i Madrid hyllar Spaniens förre diktator Francisco Franco på 43-årsdagen av hans död, den 18 november förra året.Bild: Manu Fernandez
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Pablo Picassos målning Guernica har ett eget rum på Museo Reina Sofia i Madrid. Där kan man stå och förundras över hur stor den är och över alla detaljer, alla berättelser i helheten. Kvinnan med det döda barnet, kvinnan som skriker mot himlen, hästen och duvan. Bombningen av den baskiska staden Guernica 1937 utfördes av nazityskt bombflyg för de spanska fascisternas räkning.
Enligt Picassos vilja kom tavlan inte tillbaka till Spanien förrän diktatorn Francisco Franco var död och landet åter var demokratiskt. Franco ligger begravd i ett mausoleum i det som kallas De stupades dal (Valle de los Caidos). Men regeringen har beslutat att flytta kvarlevorna för att slippa ha gravplatsen som en vallfärdsplats för fascister, och även bestämt att den forne diktatorns kvarlevor inte får flyttas till centrala Madrid.
Åttio år efter spanska inbördeskrigets slut är Guernica en världsberömd tavla som många vill se, och Francos kvarlevor bara ett besvärande problem.
Under Francos styre, 1939 till 1975, var det förbjudet att prata ett regionalt språk, som katalanska, och Madrid stod för förtryck. Viljan till oberoende för Katalonien tar sig nu andra uttryck, som det misslyckade försöket att utropa självständighet för ett och ett halvt år sedan. Och en i frågan totalt splittrad befolkning i Katalonien.
I Madrid inleddes förra veckan rättegången mot de katalanska separatisterna. De flesta är åtalade för uppror och uppvigling och riskerar långa fängelsestraff.
Ändå tycker många, speciellt på högerkanten, att regeringens försök till dialog innebär att den inte går tillräckligt hårt fram mot den katalanska separatismen. Den motsättningen är den främsta orsaken till att den socialistiske premiärministern Pedro Sánchez i förra veckan utlyste nyval till den 28 april. Nu varnar han för att ett lågt valdeltagande gynnar extremismen.
Dagens högerextremister ser annorlunda ut än på Francos tid. Men också idag är europeisk nationalism och extremism i olika former både farlig och växande.
Den liberala demokratin är inte självklar, trots Europas förskräckande historia växer oförsonligheten. Trots att det faktiskt finns ett facit som visar att konflikter, inom länder och mellan länder, måste lösas med dialog och kompromisser. Och numera har Europa ett sådant verktyg: kompromissmaskinen EU.
Men EU är summan av sina medlemsländer. EU kan bli något helt annat om högerextremister och populister tar över. I Frankrike drömmer Marine le Pen om ett annat EU. I Ungern finns Viktor Orbán och i Italien styr Lega och Femstjärnerörelsen.
Europa riskerar att upprepa mörka delar av sin historia. Det blir inte på samma sätt som på 1930- och 40-talet, men ändå efter ett liknande recept. Därför är årets val i maj till EU-parlamentet så viktigt. Och precis som Sánchez varnar när det gäller det spanska valet, kan ett lågt valdeltagande i EU-valet gynna extremismen.
Allt det där kan man tänka på medan man tittar på Picassos Guernica på Reina Sofia i Madrid.
Gå till toppen