Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: I sydvästra Skåne finns elit även inom simning, boxning och taekwondo

Nikita Glasnovic från Malmö tog 2017 ett VM-brons i taekwondo, 57-kilosklassen. Hon är ett exempel på den breddidrott som Olga Schubert efterlyser på Sydsvenskans sidor.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Reaktion på text av Inger och Bengt Johansson och svar av Sydsvenskans redaktionschef Marcus Ekdahl, Sydsvenskan 16 februari.
Läs också Är det en tidnings uppgift att visa hur man lägger gräs på en fotbollsplan?
Som idrottsintresserad 19-åring, och en av papperstidningens få unga läsare, kan jag inte annat än reagera på Marcus Ekdahls svar (Sydsvenskan 16 februari) gällande innehållet på tidningens sportsidor. För av den breddidrott Ekdahl hyllar Skåne för syns få spår i denna tidning och den ”starka sportbevakningen” verkar mest gälla fotboll, mer exakt Malmö FF.
De senaste två veckorna (30 januari-13 februari) kunde man varje dag läsa om MFF:s träningsläger i Marbella, varav åtta heluppslag och tre större artiklar. Breddidrotten lyste med sin frånvaro. Missförstå mig inte. Jag läser gärna om fotboll och är stolt över att Malmö har ett lag som MFF, men att i två hela veckor följa dagsform, väder, magkänsla, humör etcetera kan knappast räknas som överraskande eller särskilt informerande nyheter. Detta oavsett vilken sport det handlar om. För även jag som simmare hade tyckt det var märkligt om tidningen dagligen rapporterat om det OS-läger simlandslaget hade samtidigt som MFF:s.
Självklart förstår jag den breda läsarskara som fotbollen och framför allt Malmö FF har, tiotusentals följare av gräsbyte är imponerande. Rapporter som dessa är därför inte alls värdelösa och jag vill inte heller uppmana att sluta skriva om dem. Men problemet är proportionerna. För precis som Ekdahl betonar, är MFF inte det enda elitlaget i regionen. Det finns framgångsrika föreningar inom simhopp, boxning, ishockey, friidrott, taekwondo, simning, jujutsu och så vidare, listan är lång. Man kan ju undra hur många läsare som känner till träningsformen hikari do, framtagen för målgrupper med olika funktionsvariationer, som är på frammarsch i just Malmö. Det om något hade varit en överraskande artikel.
Men hur ska människor kunna få upp ögonen för dessa idrotter om de dränks i inte ett, inte två, utan tre (!) heluppslag MFF (Sydsvenskan 14 februari 2019)? Skulle man inte kunna lägga några av dessa fotbollsartiklar på tidningens sajt? Då kan de som är intresserade läsa där, samtidigt som papperstidningen förblir nyanserad.
För är inte Sydsvenskans uppdrag att representera och informera om samhällets alla sidor? Det är för detta ni har belönats med välförtjänta utmärkelser, så varför inte fortsätta även på sportsidorna? Vi som fortsätter läsa papperstidningen gör ju det just för att få en bred och nyanserad nyhetsuppdatering. För otaliga medier jobbar redan med att skapa filterbubblor som bekräftar våra egna föreställningar. Sydsvenskan hör inte till dessa.

Olga Schubert

Gå till toppen