Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läsartext: Lund behöver Blåtandsplatsen av flera orsaker

På Jellingstenen (här en färglagd replika) berömmer sig Harald Blåtand av att ha enat det danska riket, där bland annat Lund ingick.Bild: Markus Schreiber
Thomas Frostberg,
Tack för dina artiklar om namngivningen av kommande spårvägshållplatser i Lund (Sydsvenskan 8 februari), där det föreslagna Telefonplan framstår som ett torftigt Stockholmsplagiat.
Läs också Telefonplan ligger inte i Lund
Läs också Replik: ”Telefonplan – så tog kommunen beslutet”
Av de övriga, betydligt mera intressanta ortnamnsförslag som du nämner fastnar jag som historiker för Blåtandsplatsen. Det är faktiskt från historisk synpunkt blytungt, eftersom de senaste arkeologiska resultaten pekar på att staden av allt att döma har grundlagts av kung Harald Gormsen, som är känd med tillnamnet Blåtand och som regerade cirka 960 till ca 980.
Läs också Blåtandsplatsen, Telekomplan – eller Trådlösa?
Läs också Telefonplan är kanske ett passande namn trots allt
Länge ansågs Lund ha anlagts ca 1020, under Knut den stores tid, och denne kung är väl representerad i staden med namnen Knut den stores gata och Knut den stores torg. Efter de omfattande utgrävningsfynden från 1980-talet av olika träkyrkor och daterbara gravar vid Kattesund, i anslutning till Drottenkyrkan, blev stadens tillkomst omdaterad till ca 990, det vill säga till tiden för kung Sven Tveskägg (son till Harald). Men nya resultat visar på ett antal ännu äldre gravar norr om Domkyrkan, i södra delen av dagens Lundagård: här har några vikingatida ekstockkistor påträffats, och de har kunnat dateras precist med årsringsdatering (dendrokronologi), och de var omgivna av vikingatida kulturlager (M. Cinthio i Vägar mot Lund2018).
Det leder nu fram till slutsatsen att staden Lund har etablerats som en kunglig stödjepunkt med kyrka under Harald Blåtands regeringstid, kanske redan från 960-talet. Det har skett inom ramen för den omfattande danska riksbildningsprocess som förknippas med denne kung och som han berömmer sig av i den praktfulla runsten som ännu står i Jelling, Jylland. Lund behöver alltså Blåtandsplatsen av flera skäl.

Sten Skansjö

Historiker, medlem av Föreningen Gamla Lunds styrelse
Gå till toppen