Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tonårspojkar greps för inbrottsförsök i Staffanstorp – men släpptes utan förhör

Vid 17.30-tiden på söndagskvällen larmade ett vittne om att två personer försökte ta sig in på Anneroskolan i Staffanstorp. Polisen grep två pojkar i 15-årsåldern, som sedan släpptes utan att ha blivit förhörda.
– Det är ett problem för det fortsatta arbetet, säger förundersökningsledare Mikael Ramsbjer.

Ett försök och två fullbordade skolinbrott inträffade i Staffanstorp i helgen.Bild: Johan Nilsson/TT
Polis kom till platsen efter larmet från vittnet, och kunde konstatera att någon försökt ta sig in genom en dörr på skolan. Vid sidan av dörren låg en kofot slängd.
På en basketplan i anslutning till skolan hittade polisen sedan två pojkar, vars signalement stämde med det som vittnet uppgett.
Läs också Ett skolinbrott varannan dag i Staffanstorp – så ska polisen och kommunen stoppa tjuvarna
Pojkarna greps av polisen, men åklagaren slog sedan fast att det inte fanns häktningsskäl, och de släpptes utan att ha blivit förhörda.
Mikael Ramsbjer, förundersökningsledare i lokalpolisområde Kävlinge, säger att det beror på regler som säger att minderåriga ska ha vårdnadshavare, socialtjänst och försvarare närvarande när ett förhör sker.
– Det är svårt att ordna vid vissa tillfällen, säger han.
Misstankarna kvarstår dock mot pojkarna, som kommer att förhöras vid ett senare tillfälle.
Är det ett problem att pojkarna inte kunde förhöras på en gång?
– Ja, det tycker jag. I samband med brottet har man ju inte hunnit bli påverkad eller pratat ihop sig med andra. Så visst, det är ett problem för det fortsatta arbetet.
Förutom inbrottsförsöket på söndagen, skedde även två fullbordade skolinbrott i helgen: ett på Anneroskolan och ett på Baldersskolan. Inte i något av fallen framgår det av polisanmälan vad som stulits.
De två pojkarna är i nuläget inte misstänkta för dessa två inbrott, men polisen ska nu undersöka om händelserna fångades på övervakningskameror.
Gå till toppen