Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Natursköna Färöarna stänger för turister – men välkomnar volontärer

Färöarna har blivit ett populärt resmål för turister tack vare sin vackra natur. Men nu står det klart att Färöarna stänger för turister en helg i april. Under tiden ska lokala och tillresta volontärer tillsammans utföra underhållsarbete för att minimera onödigt slitage på naturen.

Färöarna stänger för turister under en helg i april – så vida besökarna inte vill hjälpa till i underhållsarbetet.Bild: Visit Faroe Islands
De 18 vulkanöarna som utgör Färöarna ligger norr om Storbritannien och är, likt Grönland, en självstyrande del av Danmark. 51 000 personer bor på Färöarna, nästan hälften av dem i huvudstaden Tórshavn.
Färöarna är dessutom ett allt mer populärt resmål. De senaste fem åren har antalet turister som besöker Färöarna ökat med omkring 10 procent per år. Nu besöker omkring 110 000 turister Färöarna årligen.
Men den ökade turismen har satt sina spår i landskapet. Därför kommer populära besöksmål för turister att stängas för underhåll den 26 och 27 april. Istället kommer lokala och ditresta volontärer tillsammans att utföra insatser för att minimera onödigt slitage på naturen.
Projekten är av varierande svårighetsgrad men inga förkunskaper krävs för att delta. Bland annat ska volontärerna etablera nya stigar och vandringsleder, bygga utkiksplatser och förbättra skyltningen på öarna. De hundra första personerna som registrerar sig som frivilliga erbjuds gratis mat och boende i tre nätter som tack.
”För oss handlar turism inte bara om siffror. Vi välkomnar med glädje besökare varje år men vi har också ett ansvar mot vårt lokalsamhälle och vår vackra natur, som vi värnar om, att kunna säkra en hållbar och ansvarsfull utveckling”, säger Guðrið Højgaard, vd på turistorganisationen Visit Faroe Islands i ett pressmeddelande.
Gå till toppen