Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ungdomar säljer falska Majblommor i Malmö

Har du redan köpt årets Majblomma? I så fall har du blivit lurad. Årets blomma finns inte att köpa än, men några ungdomar i Malmö har försökt tjäna ett par extra slantar med 2017 års blomma.

Förra årets majblomma gick i svart och guld.Bild: Hossein Salmanzadeh/TT
Varje år kommer Majblomman ut med en ny blomma som säljs av barn och volontärer över hela Sverige, där pengarna går till behövande barn. I veckan har Majblomman fått samtal om att falska blommor ska ha sålts i Malmö. Enligt ett läsartips till Sydsvenskan ska en grupp ungdomar ha skickat fram yngre barn för att sälja Majblommor, och sedan tagit pengarna själva.
– Vi fick höra under gårdagen att det sålts gamla majblommor. De ska ha varit röda med små prickar på, och det är de som såldes för två år sedan. Årets blomma har inte börjat säljas än, säger Liv Landell Major, pressekreterare och kommunikatör på Majblomman.
Är det här ett vanligt problem?
– Nej, det är det inte. Självklart så får man inte sälja gamla majblommor, och någon gång har det hänt att barn gjort egna majblommor och försökt sälja, men det här är inget jätteproblem för oss.
Hur vet man att det är riktiga Majblommor man köper?
– De barnen som säljer Majblommor har gröna väskor som de får av oss och i den finns en prislista där det framgår att det är årets blomma. Barnen är majblommeklädda för det mesta. Och årets blomma är grön och vit, säger Liv Landell Major.
Årets blomma går att köpa från och med den 11 april. Angående försäljningen av gamla blommor i Malmö har Majblomman en uppmaning:
– De som gör detta får gärna ge pengarna till Majblomman i efterhand. Pengarna går till barn i utsatthet, och de pengar som samlas in i Malmö går till barn i Malmö. Det vore jättebra som de som gjort det här vill ge det till Majblomman trots allt.
Gå till toppen