Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anders Piltz: Vi behöver en kärlek för skarpt läge

Individuella känslor förslår inte mot inte mot dagens totalitära frestelser, menar Anders Piltz i ett svar till Jenny Maria Nilsson.

Bild: Kalle Elmqvist
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
I en vacker betraktelse på Alla hjärtans dag om kärleken som universell drivkraft skriver Jenny Maria Nilsson om sin panteistiska känsla – som liknar många andras vittnesbörd – av alltings enhet i en livsberusning, ett flöde mellan individen och alltet. ”Allt är gud”, det vill säga att universum är besjälat av en sammanhållande kraft som hos en individ kan yttra sig som kärlek till en älskare, ett barn, naturen eller hela människosläktet. Kärlekens väsen är ömhet, god vilja, självutlämnande. Denna kärlekspanteism räcker, man behöver inte anta något övernaturligt väsen, det vore en omväg runt denna transcendens som hon har direkt tillgång till. ”Mina resonemang kräver ingen metafysik.”

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen