Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Framåt för KD och V i opinionen

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. KD och V är de riksdagspartier som stärks mest i DN/Ipsos senaste mätning. Arkivbild.Bild: Maja Suslin/TT
Kristdemokraterna får sitt starkaste stöd på över 16 år i DN/Ipsos februarimätning, 9 procent, skriver Dagens Nyheter. Partiet når toppnivån sedan det stärkt sitt väljarstöd med 2 procentenheter jämfört med januarimätningen. Även Vänsterpartiet går framåt 2 procentenheter, från 8 till 10 procent.
– Partier som står utanför och kritiserar tycks vinna på det just nu, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.
Sverigedemokraterna går om Moderaterna och blir andra största parti med 19 procent, en uppgång med 1 procentenhet.
Socialdemokraterna backar från 30 till 28 procent, i likhet med Moderaterna som backar från 18 till 17 och Liberalerna som nu hamnar på 4 procent jämfört med 5 i januari.
Fyrpartiuppgörelsen mellan S, MP, C och L verkar dock inte ha påverkat Centerpartiet och Miljöpartiet som har oförändrade siffror jämfört med i januari: C behåller sina 8 procent och Miljöpartiet ligger kvar runt riksdagsspärrens 4 procent.
Fakta

Ipsos opinionsmätning

DN/Ipsos mätning för februari 2019. Resultat i procent, förra månadens resultat inom parentes:

Socialdemokraterna 28 (30)

Sverigedemokraterna 19 (18)

Moderaterna 17 (18)

Vänsterpartiet 10 (8)

Kristdemokraterna 9 (7)

Centerpartiet 8 (8)

Liberalerna 4 (5)

Miljöpartiet 4 (4)

I mätningen, som genomfördes 7–20 februari i år, tillfrågades 1504 röstberättigade väljare, både genom ett slumpmässigt urval över telefon och med en slumpmässigt rekryterad webbenkät.

Frågan som ställdes var: "Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?".

Ipsos tillämpar kvoturval för de digitala intervjuerna och uppger sig därför inte kunna beräkna statistisk felmarginal för skattningarna av partiernas väljarstöd.

Källa: Dagens Nyheter och Ipsos

Gå till toppen