Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Svarta dagar för Swedbank. Genomlysning krävs.

Birgitte Bonnesen, pressad vd.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det blev en svart onsdag för Swedbank. Efter avslöjanden om misstänkt penningtvätt föll Swedbankaktien med 13,6 procent, bankens största tapp sedan finanskrisen. På ett bräde förlorade bankens ägare 30 miljarder kronor.
Torsdagen började lika mörkt. När börsen öppnade rasade aktien på bara några minuter med ytterligare 9,6 procent, vilket stod sig börsdagen ut.
Bankledningens sätt att hantera den uppkomna krisen får nog ses som en förklaring till den djupa nedgången.
Enligt SVT:s Uppdrag granskning på onsdagen finns misstankar om att Swedbank varit inblandad i "omfattande och systematisk penningtvätt under närmare ett decennium" i Estland, Lettland och Litauen.
"Det är en massiv skandal. Utifrån Uppdrag gransknings uppgifter har bankens tillåtande av misstänkta transaktioner utgjort en ansenlig del av verksamheten, i paritet med Danske Bank", säger Louise Brown, korruptionsexpert och ordförande i anti-korruptionsorganisationen Transparency International Sverige, till SVT.
Misstankarna är inte nya. För knappt två år sedan pekades Nordea och Danske Bank ut i en stor internationell penningtvättshärva där miljarder kronor ska ha slussats till olika skatteparadis via konton i bankerna. Det framkom då uppgifter om att även SEB och Swedbank skulle vara indragna – fast i mindre omfattning.
Och det är i läckta dokument över transaktioner mellan Danske Bank och Swedbank som Uppdrag granskning hittat uppgifter som tyder på att Swedbank varit djupare indraget i den här skumraskverksamheten än vad som tidigare framkommit. Totalt ska minst 40 miljarder kronor ha slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum.
Hösten 2018 lade advokatbyrån Bruun & Hjejle, som anlitats för att göra en extern granskning av Danske Banks affärer, fram sin rapport. Efter att ha gått igenom 6  200 utländska kunder i Danske Banks filial i Estland drog utredarna slutsatsen att i princip alla kunde misstänkas för penningtvätt. De misstänkta överföringarna uppgick där till avsevärt större belopp, totalt motsvarande 2 000 miljarder kronor.
I en intervju i SVT några veckor senare fick Swedbanks vd Birgitte Bonnesen frågan hur viktigt det är att svenska storbanker inte medverkar i penningtvätt.
"Det är helt avgörande. Det är extremt viktigt. Det är extremt viktigt för alla professionella banker. Du hanterar andra människors pengar. Då måste du bygga förtroende", löd hennes svar.
Bonnesen, som själv var chef för Swedbanks verksamhet i Baltikum åren 2011–2014, försäkrade då också att hennes bank inte haft affärer med någon av de kunder i Danske Bank som enligt advokatbyråns genomgång misstänktes ha ägnat sig åt penningtvätt.
I en telefonkonferens med journalister och aktieanalytiker sent på onsdagseftermiddagen höll Bonnesen fast vid detta – inget nytt har tillkommit:
"Vi känner oss trygga i hur vi hanterar penningtvättfrågor i banken."
Nåväl, än rör det sig som sagt bara om misstankar, men nog är de uppgifter som framkommit besvärande för banken. Och det räcker för att investerare ska fly. Osäkerhet avskräcker. Och bankverksamhet är som Bonnesen framhåller en förtroendebransch. Eller borde vara.
I Svenskt Kvalitetsindex mätning av kundernas förtroende för sin bank låg Swedbank i botten 2018. Bland privatkunderna var bara 59,5 procent nöjda med Swedbank – endast Nordea fick sämre betyg. Bland företagskunderna hamnade Swedbank sist med bara 56,6 procents kundnöjdhet.
Ett företag som hamnar under 60 procents kundnöjdhet bedöms ha stora svårigheter att motivera sina kunder att stanna kvar.
Swedbank är illa ute – och det beror inte bara på misstankarna i sig. Banken har genom åren varit allt annat än transparent i dessa frågor. På torsdagseftermiddagen meddelade Swedbank att banken anlitat revisionsbolaget EY för att göra den externa granskning Bonnesen föregående dag bedömde som obehövlig.
Ett klokt beslut. Det är svårt att i nuläget se någon annan utväg om förtroendet ska återupprättas och aktien återhämta sig.
Gå till toppen