Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De startar glutenfritt bageri — i sitt kök

Bristen på välsmakande glutenfria bröd fick Sarah Osterman att tänka till. Kunde hon fylla hålet på marknaden? Nu på lördag, efter ett års experimenterande, öppnar hon och maken Knatte Osterman dörrarna till Ostermans glutenfria bageri i Bjärred.

Knatte och Sarah Osterman satsar på glutenfritt hembageri.Bild: Niklas Lindberg
Idén till bageriet började med att Sarah och maken Knatte Osterman upplevde att det saknades bra glutenfria frukostbullar. På bagerierna i närheten fanns det få eller inga glutenfria alternativ.
— Vi kände att det vore trevligt om det fanns ett bageri där man kunde köpa bullar till hela familjen, även till de som är glutenintoleranta, säger Knatte Osterman.
Sarah Osterman började med att leta efter recept som hon kunde utgå ifrån, men blev snabbt besviken.
— Nästan alla recept jag hittade använde någon glutenfri mjölmix och det var inte vad jag ville göra. Jag ville göra det från grunden och jag ville att det skulle vara naturligt fritt från gluten, säger hon.
Hon började därför leta efter mjölsorter som kunde fungera, lärde sig hur de reagerade med varandra och hittade rätt mängd för att få fram en välsmakande glutenfri frukostbulle.
— Jag hade stunder där jag inte ville fortsätta. Det är en ganska komplicerad process att få till ett bra glutenfritt bröd, säger Sarah Osterman.
Efter många om och men nådde hon ett resultat hon var nöjd med. Resultatet blev mjuka och saftiga frukostbullar som både är glutenfria och helt utan vetestärkelse.
Dock visste de inte om det över huvud taget var möjligt eller ens tillåtet att ha ett bageri i deras hem. Efter några telefonsamtal och ett tillstånd senare, bestämde de sig för att satsa på det här.
Under drygt ett år har Sarah Osterman arbetat med att knäcka koden till ett gott glutenfritt bröd. Från och med lördag kan den som önskar svänga förbi Ostermans glutenfria bageri och köpa deras glutenfria frukostbullar direkt från deras kök på Löddesnäs i Bjärred.
Gå till toppen