Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen misstänker: 19-åring överföll och försökte våldta kvinna i Folkets park

Polisen misstänker att den 19-årige mannen överföll och försökte våldta en kvinna i Folkets park i Malmö. Efter att han avbrutits misstänks han ha gett sig på en annan kvinna på Seved. Nu har 19-åringen begärts häktad.

Arkivbild. Bilden är tagen i samband med en annan händelse.Bild: Patrick Persson
Från ingenstans dök den okände mannen upp.
Kvinnan som är i 30-årsåldern var på väg genom Folkets park natten mot den 3 februari när en man gav sig på henne. Enligt anmälan ska han ha slagit kvinnan upprepade gånger i ansiktet och försökt att dra henne till en undanskymd plats i parken.
Läs också Kvinna utsatt för grovt våldtäktsförsök i Folkets park i natt
Men mannen avbröts och lämnade platsen. Polis larmades och hundpatruller sökte igenom parken efter gärningsmannen, medan kvinnan fördes till sjukhus för kontroll.
Polisen rubricerar händelsen som ett våldtäktsförsök. Ingen misstänkt kunde gripas under natten. Men bara timmar senare inträffade en likartad händelse på Seved.
Och för Seved-händelsen finns tekniska bevis som knyter en 19-årig man till platsen. I onsdags hämtades han därför in till förhör och anhölls senare för våldtäktsförsök.
När kammaråklagare Cindy Costéus nu begärt honom häktad anser hon att 19-åringen är även på sannolika skäl misstänkt för överfallet i Folkets park.
– Men vi är i ett väldigt tidigt skede av utredningen och måste höra målsägandena mer, säger Cindy Costéus.
19-åringen ställs under lördagen inför häktningsdomare. Det är oklart hur han ställer sig till anklagelserna. Mannen förekommer inte i belastningsregistret sedan tidigare.
Så kallade överfallsvåldtäkter eller försök därtill där ensamma gärningspersoner ger sig på främmande offer utomhus tillhör en minoritet av våldtäktsanmälningarna.
Av fjolårets 230 anmälningar i Malmö som rubricerades som våldtäkt stod andelen utomhus för 15 procent – men då ingår händelser där gärningsmän och offer är bekanta med varandra.
Den stora majoriteten av de anmälda våldtäkterna begås av pojkvänner, makar och före detta partners, eller män som slår följe med nyfunna bekantskaper i nattlivet eller i dylika miljöer.
Gå till toppen