I flera artiklar och reportage granskade Therese Thomasson och Eskil Fagerström Malmömodellen, en metod för hyressättning som det kommunala bostadsbolaget MKB anammat, och som med åren blivit vägledande för hyressättning även i andra svenska städer. Modellen är tänkt att leda till mer systematik och mindre godtycke vid hyresförhandlingar och att hyran mer än tidigare ska avspegla lägenhetens läge. Att det ska vara dyrare i attraktiva områden och lägre hyra i andra.
Vår granskning visade att så inte blivit fallet.
– När jag började titta på detta var jag övertygad om att det skulle finnas en utredning eller utvärdering om hur modellen fungerat. Det visade sig att det inte fanns någon, så vi fick göra det arbetet själva. Och effekten har snarare blivit att de så kallade miljonprogrammen fått högre hyror, säger Therese Thomasson.
Annons
Annons

Eskil Fagerström och Therese Thomasson efter prisutdelningen.
Bild: Maria Forsström
Och det är precis det metodiska arbetet att kartlägga effekterna som nu uppmärksammas. Under fredagen fick de båda reportrarna ta emot priset och en prissumma på 75 000 kronor.
– Det känns så klart jättekul att det här jobbet uppmärksammas på detta sätt. Det är en viktig granskning och anmärkningsvärt att ingen tittat på det tidigare. Det är också ett jobb där vi gick från excelarket till människorna. Vi tittade mycket på siffrorna men det var med klassiskt journalistiskt fotarbete vi kunde visa att det fanns en stark berättelse, säger Eskil Fagerström.
Bakom priset står Arwidssonstiftelsen, en stiftelse som bildades 2014 av Per Arwidsson, grundare och ägare av fastighetsbolaget Arwidso och hans livskamrat Birthe Hallin-Olsen.
– Vi hoppas att priset får fler journalister, gärna på lokal nivå, att skriva om och granska bostadsfrågan, stadsplaneringen och samhällsbyggandet. Vi vill också uppmuntra och stödja de som redan gör jobbet. För oss är detta en demokratifråga. Om vi kan få fler att förstå och intressera sig för det som byggs kan fler vara med och påverka, säger stiftelsens verksamhetschef Veronica Hejdelind.
Fakta
Olle Bengtzonpriset
Olle Bengtzon var samhällsreporter verksam under andra hälften av 1900-talet på framför allt Expressen. Han skrev om arkitektur och samhällsbyggnad på ett för allmänheten begripligt och engagerande sätt.
Priset på 75 000 kronor uppmärksammar en journalist eller grupp som samarbetar journalistiskt, som i likhet med Olle Bengtzon beskrivit, granskat och ökat intresset hos allmänheten för samhällsbyggnad, bostadsfrågan i vid bemärkelse, stadsplanering och ekonomi kopplad till samhällsbyggnadsprojekt. Priset delas ut årligen i anslutning till ett halvdagsseminarium som belyser betydelsen av journalistik i Olle Bengtzons anda i vår tid.
Priset delas ut av Arwidssonstiftelsen. Stiftelsen bildades 2014 av Per Arwidsson, grundare och ägare av fastighetsbolaget Arwidso och hans livskamrat Birthe Hallin-Olsen. Arwidssonstiftelsen driver kunskapsplattformen Arwidsson Talks, finansierar en ny professur i tillämpad stadsbyggnad på KTH.
Annons
Annons
Fakta
Motivering
”I artikelserien granskar Therese Thomasson och Eskil Fagerström hyressättningsprinciperna i den så kallade Malmömodellen och blottlägger effekterna av när kommunen leker marknad. I Olle Bengtzons anda beskrivs vardagen när politiska beslut blir medborgarnas verklighet. Thomasson och Fagerström gör ett komplext ämne begripligt, engagerande och folkbildande. Rapporteringens omfattning och djup visar en målmedveten uthållighet från såväl redaktion som reportrar, som imponerat på juryn. Malmömodellens principer tillämpas även på andra orter, utan att till fullo vara utvärderad. Den lokala journalistiken i Malmö får därmed stor relevans för hela landet.”