Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förslag: Kalla istället för varma matlådor till Staffanstorps äldre

Kalla matlådor som endast ska levereras två gånger i veckan av hemtjänsten. Så lyder ett förslag som har tagits fram till omsorgsnämndens politiker.

Arkivbild. Från och med i augusti kan de äldre komma att bli serverade kall matlåda två gånger i veckan, istället för varm mat varje dag.Bild: Astrid Adelgren
Förslaget går ut på att de äldre som har hemtjänst ska få möjlighet att beställa matlådor från fler ställen än från köket på Pilegårdens äldreboende.
För att organisera det hela är tanken att lådorna ska hämtas från en gemensam upphämtningsplats. Och att hemtjänsten sedan ska lämna matlådorna till de äldre två gånger i veckan, istället för varje dag. Samt att maten ska serveras kall, och inte varm som i dagsläget. Istället får maten sedan värmas i den äldres hem.
– Främsta orsaken är att de äldre ska få fler valmöjligheter, att de äldre ska kunna få mat från mer än ett ställe, säger Richard Olsson (SD), vice ordförande i omsorgsnämnden.
Från början skulle beslutet ha tagits i februari, men ska nu istället upp i omsorgsnämnden i mars.
Vad Richard Olsson vet kommer det nuvarande förslaget inte att revideras inför nämndens möte.
Planerna kritiseras av Socialdemokraterna.
Laila Olsen (S), som bland annat sitter i kommunfullmäktige, ser det framför allt som problematiskt om de som är dementa ska behöva bestämma i förväg vad de ska äta.
– Man klarar inte av att ta de besluten.
Richard Olsson:
– I så fall kan anhöriga eller hemtjänsten hjälpa till med det.
Går förslaget igenom i nämnden kan det börja gälla från och med augusti i år.
Laila Olsen har samtidigt lämnat in ett annat förslag som rör de äldres mat. Det går ut på att de som har behov av det ska få mat lagad från grunden hemma, med hjälp av hemtjänsten. Hon har framför allt de äldre som inte alltid har lust att äta i åtanke.
– Är de äldre delaktiga i matlagningen så retar det aptiten. Och de orkar äta på ett annat sätt om de känner matdoften i huset.
Richard Olsson tycker att det är en god idé i grunden, men menar att det inte skulle vara praktiskt genomförbart.
– Jag tror inte vår ekonomiska situation tillåter det.
Laila Olsen:
– Självklart är det livskvaliteten hos den multisjuka äldre som bor hemma som är i fokus. Och då får det kosta lite mer.
Hon menar samtidigt att förslaget kan göra att äldre håller sig friska längre, och att det därför inte nödvändigtvis behöver innebära en högre kostnad i ett längre perspektiv.
– I längden kan det försena flytten till äldreboenden.
Gå till toppen