Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pippis papegoja är död – uppnådde ”nästan biblisk” ålder

Den ljusröda arapapegojan Douglas, mest känd som Pippi Långstrumps papegoja i filmen ”Pippi på de sju haven”, har gått ur tiden. Han dog på Karlsruhe zoo i södra Tyskland, där han bott sedan 2016. Dessförinnan bodde han på Malmö Reptilcenter.

Papegojan Douglas har färdats till Nangijala. Han blev 51 år. Här en bild på honom från 2006 då han nyss hade flyttat in på Malmö Reptilcenter.Bild: Rolf Olsson
”Jag ska sticka kniven i dig”, var arapapegojan Douglas mest kända replik.
Det sa han i "Pippi på de sju haven", under rollnamnet Rosalinda, och under tio års tid bodde han på Malmö Reptilcenter i Folkets park. Men Jordbruksverket dömde ut buren som Douglas delade med sin partner Gojan som för liten.
Läs också Pippis pippi har landat i Tyskland
Lyckligtvis fick Frank Madsen på reptilcentret kontakt med Karlsruhe zoo i södra Tyskland som kunde erbjuda ett rymligare hem, och i maj 2016 flyttade papegojorna till Tyskland inför ett massivt pressuppbåd.
– Zoodirektören var exalterad som ett barn på julafton. Både överborgmästaren och borgmästaren tog emot och en internationell barnkör sjöng välkomstsånger på svenska, berättade Frank Madsen efter att han själv hade fraktat papegojorna med bil och färja till deras nya hem.
I nästan tre år kunde Douglas njuta av ett behagligt leverne på Karlsruhe zoo, men i lördags dog den närmast legendariske papegojan, skriver lokaltidningen Badische Neueste Nachrichten.
Douglas blev 51 år, en ”nästan biblisk” ålder, enligt ett uttalande från Karlsruhe stad.
Gå till toppen