Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fredrik Gerttens nya film får världspremiär i Köpenhamn

Malmöfilmaren Fredrik Gerttens nästa film, ”Push”, får världspremiär på filmfestivalen CPH:Dox i Köpenhamn i mars. Men Sverigepremiären för filmen om den internationella bostadsmarknaden dröjer till efter sommaren.

Fredrik Gertten och FN-rapportören Leilani Farha.Bild: Hussein El-Alawi
Danska filmfestivalen CPH:Dox i Köpenhamn har sedan starten 2003 vuxit rejält och är idag en av världens största dokumentärfilmsfestivaler. Nu har årets tävlingstitlar till festivalen i slutet av mars avslöjats och bland dem hittar vi ett av Malmös största filmnamn.
Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten kommer nämligen att ha världspremiär för sin kommande film ”Push” på CPH:Dox. Filmen ska tävla i sektionen F:ACT Award.
Läs också FN-rapportörens kamp mot fastighetssjukan i fokus för Gerttens nya film
”Push” följer den kanadensiska FN-rapportören Leilani Farha och hennes kamp mot vinsthungriga fastighetsbolag. Fredrik Gertten har haft stora internationella framgångar med sina tidigare ”Bananas”-filmer, ”Bikes vs Cars” och ”Den unge Zlatan”.
Men även om världspremiären av ”Push” äger rum i slutet av mars så dröjer det till den svenska publiken får se filmen. Den svenska premiären blir nämligen inte förrän i augusti/september.
En annan skånsk film som ska visas på CPH:Dox är John Skoogs ”Säsong” som hade premiär på Göteborgs filmfestival. Sydsvenskans Mattias Oscarsson skrev nyligen att Skåne har aldrig varit vackrare på film än i ”Säsong” med Malmöfotografen Ita Zbroniec-Zajts foto. Filmen är producerad av Erik Hemmendorff på Plattform Produktion och han har även producerat Mikel Cee Karlssons dokumentär ”Fraemling” som också får världspremiär på CPH:Dox.
CPH:Dox arrangeras den 20–31 mars i Köpenhamn.
Håll koll på Malmös filmliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen