Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fredrik Gerttens nya film får världspremiär i Köpenhamn

Malmöfilmaren Fredrik Gerttens nästa film, ”Push”, får världspremiär på filmfestivalen CPH:Dox i Köpenhamn i mars. Men Sverigepremiären för filmen om den internationella bostadsmarknaden dröjer till efter sommaren.

Fredrik Gertten och FN-rapportören Leilani Farha.Bild: Hussein El-Alawi
Danska filmfestivalen CPH:Dox i Köpenhamn har sedan starten 2003 vuxit rejält och är idag en av världens största dokumentärfilmsfestivaler. Nu har årets tävlingstitlar till festivalen i slutet av mars avslöjats och bland dem hittar vi ett av Malmös största filmnamn.
Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten kommer nämligen att ha världspremiär för sin kommande film ”Push” på CPH:Dox. Filmen ska tävla i sektionen F:ACT Award.
Läs också FN-rapportörens kamp mot fastighetssjukan i fokus för Gerttens nya film
”Push” följer den kanadensiska FN-rapportören Leilani Farha och hennes kamp mot vinsthungriga fastighetsbolag. Fredrik Gertten har haft stora internationella framgångar med sina tidigare ”Bananas”-filmer, ”Bikes vs Cars” och ”Den unge Zlatan”.
Men även om världspremiären av ”Push” äger rum i slutet av mars så dröjer det till den svenska publiken får se filmen. Den svenska premiären blir nämligen inte förrän i augusti/september.
En annan skånsk film som ska visas på CPH:Dox är John Skoogs ”Säsong” som hade premiär på Göteborgs filmfestival. Sydsvenskans Mattias Oscarsson skrev nyligen att Skåne har aldrig varit vackrare på film än i ”Säsong” med Malmöfotografen Ita Zbroniec-Zajts foto. Filmen är producerad av Erik Hemmendorff på Plattform Produktion och han har även producerat Mikel Cee Karlssons dokumentär ”Fraemling” som också får världspremiär på CPH:Dox.
CPH:Dox arrangeras den 20–31 mars i Köpenhamn.
Håll koll på Malmös filmliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen