Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Inte lätt att hitta hem i hyresdebatt.

Hyreslägenheter. Det behövs fler på många orter i Sverige.Bild: Johan Nilsson/TT
När S-kongressen drar i gång i Örebro den 22 mars väntar ett slags rosornas krig. Hyresgästföreningen, som står nära Socialdemokraterna, ska trumma ihop en protestaktion. Hyresgästerna kräver att S backar från uppgörelsen med C, L och MP om fri hyressättning i nybyggnation.
”Det är många unga och många gamla som är oroade över sina framtida boendekostnader”, sade Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder i Ekot häromdagen.
Suck. Same old story, alltså. Någon sansad bostadsdebatt i syfte att komma fram till välavvägda reformer hinner sällan komma i gång innan hyresgäströrelsen är där och varnar för marknadshyror och för att fattigt folk ska tvingas från hus och hem. Om Hyresgästföreningen för en gångs skull bara hade kunnat lyssna, eller delta i debatten på ett lyssnande och respektfullt sätt, hade mycket kunnat vinnas.
Problemen på bostadsmarknaden är välkända. För få unga kan flytta hemifrån. För få nyanlända hittar eget boende. Höga insatser ställs mot svarta hyreskontrakt. Segregation. Den hyresreglering som lever kvar från 1940-talet är med sina sociala skadeverkningar, enligt nationalekonomen Assar Lindbeck, ”en 70 år lång katastrof”.
Men nu har fyra partier gett sig den på att något konkret ska hända på hyresmarknaden. Äntligen.
Bekymret med Hyresgästföreningens ”löfte” om protester är att folk i gemen kan få situationen om bakfoten. Att det bara skulle finnas två lägen. Antingen som idag, med skadlig reglering från 40-talet. Eller råa marknadshyror. Så är det givetvis inte. Det finns tusentals möjliga mellanlägen.
Häromdagen kom en ny liten skrift som Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, skrivit för tankesmedjan Fores. Förslag till bred bostadspolitisk uppgörelse innehåller en rad goda tankar:
* Att en uppgörelse om bostäder måste vara en rimlig avvägning mellan olika intressen och organisationer.
* Att M och kanske även KD behöver stå bakom en uppgörelse, så att den blir stabil.
* Att inte diskutera hur boreformerna ska se ut på lång sikt utan bara komma överens för nu. Världen är föränderlig och svår att förutse – reformer kan behöva göras om efterhand.
* Att fri hyressättning i nyproduktion inte lär ha så stora konsekvenser, eftersom hyrorna här redan är så pass höga, de ligger redan på marknadsnivå.
* Att man mycket väl kan tänka sig ett särskilt bostadsbidrag för äldre personer med låga inkomster.
* Att så länge en hyresgäst bor kvar kan hyreshöjningarna begränsas med ett tak.
Sedan tidigare finns ett antal skrifter och rapporter med smarta tankar om hur hyresmarknaden kan omformas för att fler ska hitta en bostad – och för att bostadsbeståndet ska utnyttjas mer effektivt. Några är rapporten från den av Hyresgästföreningen tillsatta Hyreskommissionen, Hyresrätten i framtiden, från 2018 och Fastighetsägarnas En ny svensk modell är möjlig från 2013.
Svenska politiker måste kunna göra trygghet och socialt ansvar till en naturlig del av hyresmarknaden. Låt ingen lura oss att tro annorlunda.
Gå till toppen