Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kalla vet inte när VM-formen kommer

Sjätteplatsen i skiathlon var en stor besvikelse. Men Charlotte Kalla vågar inte lova att VM-formen är där i dag heller. – Jag vet inte riktigt vad som är realistiskt att hoppas på, säger hon inför dagens 10-kilometer klassiskt.

Charlotte Kalla under gårdagens pressträff inför 10-kilometersloppet på skid-VM i Seefeld.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Det vore fel att säga att Charlotte Kalla sprudlade under gårdagens pressträff. Men den tomma blicken som frånvarande stirrade ner i marken efter lördagens skiathlon var i alla fall borta.
Kalla blev sexa i skiathlon. Hon var mindre än 15 sekunder från ett VM-brons. Besvikelsen efteråt säger en del om hennes förväntningar på sig själv.
– Det är mycket känslor när man har laddat länge för ett mästerskap, och med mycket osäkerhet inför det. Jag har ju tränat hela sommaren och hösten för att kunna fajtas högre upp. Så jag behövde några timmar för att smälta det, säger Charlotte Kalla.
Ändå var sjätteplatsen ett fall framåt jämfört med de sista tävlingarna inför VM, då Kalla inte alls kunde hitta formen. Men inför dagens 10 kilometer i klassisk stil verkar hon ändå ha accepterat att verkligheten just nu är denna: hon har inte en chans mot Norges Therese Johaug.
– Nej, inte i den form som jag är i just nu, säger Charlotte Kalla.
– Hon är svår att tas med oavsett vad det gäller, om det är klassiskt eller skejt, tio kilometer eller tremil. Det är utmanande och inspirerande men jag håller kanske inte den nivån just nu för att utmana.
VM har som tur var precis börjat. Och så lätt ger inte en av de senaste årens främsta skidåkare upp.
– Tidigare har jag fått med mig en medalj tidigt på mästerskapen. Då har jag kunnat sänka skuldrorna och bara njuta och resten som en bonus. Nu finns det ett driv och en tändvätska att göra det bättre och bättre. Så jag känner mig jättepeppad för det här loppet
Fakta

Skid-VM, tisdag

Vad: 10 kilometer klassiskt, damer, skid-VM i Seefeld, Österrike.

När: klockan 15.00.

Tv/radio: SVT, Eurosport och Radiosporten.

Svenska deltagare: Ebba Andersson, Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla, Frida Karlsson.

Fem medaljkandidater:

Therese Johaug, Norge: Var som väntat överlägsen i lördagens skiathlon och förmodas vara i en klass för sig också på 10 kilometer klassiskt. Johaug har vunnit samtliga distanslopp som hon har kört i vinter och alla tar för givet att hon tar sitt andra raka VM-guld.

Ebba Andersson, Sverige: Sett till världscupsäsongen är Andersson en av de stora favoriterna bakom Therese Johaug. 21-åringen har tagit sex individuella pallplatser i världscupen i vinter och jagar sin första individuella VM-medalj. Enda frågetecknet är hur hon mår, då hon stod över skiathlonloppet i lördags på grund av irritation i luftvägarna.

Ingvild Flugstad Østberg, Norge: Har visat mycket fin form under VM och kan mycket väl ta sin tredje raka medalj efter silvret i skiathlon och bronset i sprintstafett.

Kerttu Niskanen, Finland: Normalt sett är Krista Pärmäkoski Finlands medaljhopp i distansloppen, men Niskanen är en outsider efter att ha vunnit just 10 kilometer klassiskt i Cogne förra helgen, hennes första världscupseger på fem år. Dock stod många av de bästa åkarna över tävlingarna och Niskanen har dessutom haft problem med sjukdom under VM.

Natalja Nerpjajeva, Ryssland: Bronsmedaljör i lördagens skiathlon och ryskan verkar vara i toppform. Var trea bakom Johaug och Andersson i Otepää för en månad sedan.

Medaljörer VM 2017 (klassisk stil): 1) Marit Bjørgen, Norge, 2) Charlotte Kalla, Sverige, 3) Astrid Jacobsen, Norge.

Medaljörer OS 2018 (fristil): 1) Ragnhild Haga, Norge, 2) Charlotte Kalla, Sverige, 3) Marit Bjørgen, Norge och Krista Pärmäkoski, Finland.

Gå till toppen