Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klarinettkonsert det ryker om

Den unge Beethoven kunde vara burdus, konstaterar Carlhåkan Larsén efter måndagskonserten.

Magnus HolmanderBild: Christopher Hästbacka

Kristina Winiarski, Magnus Holmander och Daniel Hormazábal

KONSERT · KAMMARMUSIK. Musik av Beethoven och Brahms. Lunds Kammarmusiksällskap, Magle konserthus, 25/2.

Beethoven opus 11 hade ingen chans mot Brahms opus 114 vid Lunds kammarmusiksällskaps måndagskonsert. De tre kombattanterna på estraden – Kristina Winiarski, cello; Magnus Holmander, klarinett; Daniel Hormazábal, piano – fick inte riktigt styr på detta Beethoven-opus, en ganska lekfull klarinettrio av en titan på tillväxt. Tolkningen hade rätt burdusa drag. Bristerna får ändå till stor del läggas upphovsmannen till last.
Därefter var det Johannes Brahms för hela slanten. Och det var inte småmynt som ströddes. Cellosonaten i c-moll opus 38 är ett härligt stycke musik av hög valör, med djupverkande melodik och den blandning av klassisk form och romantisk känsla som är ett adelsmärke för tonsättaren Brahms. Här hölls klangen på mattan – den nyinköpta matta som arrangören lagt under flygeln i Magle konserthus för att dämpa onödiga forteparoxysmer. Cellisten tillfredsställde vårt behov av varma och ädla tongångar och omväxlande dynamiska perspektiv.
Ännu mer attraktiv blev Brahms solitära klarinettrio, nr 114 i hans opuslista. Trions fylliga samspel engagerade. De tre sparade inte på krutet utan spelade ut den existentiella känsloladdningen. Detta är på sitt vis ett verk präglat av sokratisk mognad och visdom, med meditation över livets mångahanda skiftningar, med starka kontraster, attacker och spänningar. Den åldrande Brahms trodde själv att hans skaparådra sinat. Men han hade fel!
Egentligen var den här konserten resultat av en ommöblering i ensemblen och programmet. Den ursprungliga planen var att presentera Olivier Messiaens märkliga och fascinerande ”Kvartett för tidens ände”. Den har nu uppskjutits till nästa säsong. Den som lever får tids nog se.
Gå till toppen