Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Kvaliteten och resurserna till demensvården är en politisk fråga

Under en utveckling mot en bra och likvärdig demensvård i hela Malmö kan demensteamen vara en viktig resurs som förebilder och utbildare, skriver Anders Andersson (V).Bild: Hasse Holmberg / TT
För fyra år sen utnämndes Kirsebergs minnesteam till Sveriges bästa demensteam av Demensförbundet och Svenskt demenscentrum. Idag hotas verksamheten att ”integreras bort” för att skapa en likvärdig demensvård i hela Malmö. Vad har hänt under denna tid? Svaret är att verksamheterna organiserades om i och med att stadsområdena startade 2013 och att vård och omsorg tvingades göra stora besparingar. Idag kan vi se resultatet av denna underfinansiering. Demensvården och hemtjänsten var två av förlorarna.
Läs också Planerna: Malmö stad lägger ner demensteam
Läs också Nedläggning av demensteamen oroar: ”Jag bävar för att berätta för morsan”
Jag förstår att Anders Rubin (S), kommunalråd för vård och omsorg, inte vill kännas vid att detta är en politisk fråga, utan något som helt ligger på förvaltningen. I själva verket är det i grunden en resursfråga, ett politiskt val att pressa ner kostnaderna för äldreomsorgen i kommunen.
Den hotande nedläggningen belyser den politik som socialdemokrater och liberaler har för vård och omsorg, speciellt för demensvården i Malmö.
I Malmö insjuknar 700-800 personer per år i demenssjukdomar. Demens är idag en folksjukdom som inte bara drabbar de kvinnor och män som insjuknar, utan också deras anhöriga och närstående. Socialstyrelsen har därför tagit fram en nationell strategi för demenssjukdom med syfte att höja kvaliteten i vården. Strategin lyfter fram flera problemområden, problem som återfinns också i Malmö.
Läs också Man kan inte flytta ut demensvården på personal som inte har kompetens
Läs också Kompetensen ska nå alla demenssjuka som hemtjänsten hjälper
Socialstyrelsen föreslår därtill åtgärder för att komma till rätta med problemen; ingen av dem är att lägga ner väl fungerande demensteam. Däremot finns förslag om utbildning och handledning av personal, att förbättra dagverksamheten för dementa, förbättrat anhörigstöd som avlösning, att utveckla anhörigstödet också till yngre och till personer som inte behärskar svenska språket, och samt att utveckla tvärprofessionella demensteam.
När Malmö skall ta fram en lokal strategi för demenssjukdomar måste man självklart utgå från den nationella strategin, men också från den kunskap och kompetens som demensteamen har, istället för att inleda med att avveckla teamen. Under en utveckling mot en bra och likvärdig demensvård i hela Malmö kan demensteamen vara en viktig resurs som förebilder och utbildare.
Läs också Om demensteamen läggs ner är det stor risk att kompetensen försvinner
Vänsterpartiet kräver därför att Socialdemokraterna och Liberalerna stoppar avvecklingen av demensteamen, att det genast tas fram en strategi för demensvård av hög kvalitet som bygger på dementas och anhörigas behov, nationella riktlinjer och på att demensteamens kunskaper och erfarenheter tas tillvara i det arbetet.
Det är viktigt att inte bara tala om likvärdigheten i demensvården, utan också om vilken kvalité och vilka resurser demensvården skall ges. Detta är en politisk fråga som Anders Rubin inte lägre kan ducka för.

Anders Andersson (V)

Oppositionsråd och ledamot i centrala pensionärsrådet
Gå till toppen