Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Det viktiga är att kompetensen kring demens finns i förvaltningen

Anders Rubin (S) och Caroline Öwall (L) skriver att frågan om demensteamen inte handlar om resurser utan om hur demensvården bäst organiseras.Bild: Hasse Holmberg / TT
Till skillnad från vad Vänsterpartiets Anders Andersson antyder handlar frågan om demensteamen inte om resurser utan om hur demensvården bäst organiseras.
Läs också Kvaliteten och resurserna till demensvården är en politisk fråga
Demensteam inrättades i stadsdelarna i början av 2000-talet som ett sätt att hantera dåvarande platsbrist på gruppboende för personer som lider av senildemens. Redan före 2010 började teamen integreras i den ordinarie verksamheten, vilket fortfarande pågår. Således även under den period då Vänsterpartiet ingick i kommunledningen.
När hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen skapades för 1,5 år sedan fanns demensteam bara kvar i tre mindre geografiska områden. De har ansvar för cirka 100 personer med demenssjukdom och i behov av hemtjänst, vilket kan jämföras med att närmare 2 000 av hemtjänsttagarna i Malmö kan bedömas ha en demenssjukdom. Att integrera teamen är alltså i särklass den vanligaste formen för att ge omsorg och service till demenssjuka Malmöbor. Utvärderingar visar att varken det ena eller andra sättet ger några fördelar eller nackdelar. Det viktiga är att kompetensen finns i förvaltningen.
Vi anser precis som Anders Andersson att svensk demensvård, och även Malmös, behöver utvecklas. Det görs också – för mindre än ett år sedan antog regeringen en demensstrategi som alla kommuner nu arbetar med. Exakt hur verksamheten organiseras bör däremot vara en fråga för verksamheten att utforma. Vårt uppdrag är att se till att kvaliteten kan upprätthållas, vilket fortsatt står i fokus.

Anders Rubin (S)

Caroline Öwall (L)

Gå till toppen