Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kolumnen

Ingrid Runsten: "Energiklippet kan bli ännu en mardröm för alliansen."

För många barn och föräldrar är bup, barn- och ungdomspsykiatrin, ett hopp i en svår situation. Men väntetiden kan vara årslång. På bup i Helsingborg saknades i februari fyra sjuksköterskor, vilket är samtliga tjänster.
Det är en ohållbar och oacceptabel situation. En kris som Skånes nya nämnd med ansvar för psykiatrin omedelbart måste ta itu med. Nämndens ordförande Per Einarsson (KD) och vice ordförande Maria Nyman Stjärnskog (S) är överens om att barn- och ungdomspsykiatrin måste stärkas. Och att det går före de ideologiska skillnaderna mellan partierna.
Till Helsingborgs Dagblad (20/2) säger Maria Nyman Stjärnskog att det är ”läge att skaka tass”:
”Per måste driva arbetet och komma med förslag på lösningar, men vi är beredda att hjälpa till. Det finns alltid en politisk skiljelinje, men vi är inte här för vår egen skull utan för medborgarnas.”
Det är ett synsätt som det hittills funnits för lite av inom Region Skåne, liksom i en del kommuner. Men det är inte okomplicerat. Även i den lokala politiken är det viktigt att inför väljarna klargöra ideologiska skillnader mellan partierna. Samtidigt som det är viktigt att kunna samarbeta brett.
Den politiska situationen i Region Skåne liknar den som råder i Helsingborg. I båda församlingarna styr alliansen, men i minoritet, och Sverigedemokraterna är vågmästare. Ett sådant politiskt läge borde inspirera till blocköverskridande samtal, till brett förankrade överenskommelser i tunga frågor.
Men det finns det tyvärr inga tecken på i Helsingborgspolitiken. Tvärtom. När det gällde Landborgsgaraget förlitade sig allianspartierna på Sverigedemokraternas stöd. Och så gick det som det gick. På budgetmötet i november förklarade SD att partiet hade ändrat sig. Den politiska majoriteten bakom projektet smulades sönder. Och runt 20 miljoner hade satsats till ingen nytta.
Nu vill alliansen sälja kommunens energibolag, Öresundskraft, med SD:s stöd och trots de rödgröna partiernas protester. Öresundskraft är i nuläget en kassako för kommunen som ger årliga bidrag på cirka hundra miljoner till andra verksamheter.
Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) hävdar dock att detta överskott kommer att minska över tid och att vinsten för kommunen blir större efter en försäljning. Om rätt köpare hittas kan affären bli ”alla kommuners dröm”, enligt Danielsson. Hur som helst blir det den största affären i kommunens historia. Om den blir av får den inte bara betydelse ekonomiskt för skattebetalare och kunder utan kan även påverka stadens inflytande över utvecklingen av hållbar energi.
Om nu inte SD svänger i sista minuten förstås. Då blir drömmen om energiklippet ännu en mardröm för alliansen. Och det är fullt möjligt, för enligt SD hänger det på om det blir ett ”bra” pris.
Betyder det här att alliansen i Helsingborg väljer att samarbeta med SD? Nej, det finns det inte fog för att påstå. Alliansen lägger sina förslag och får, i det här fallet, stöd av SD. Men det betyder att alliansen inte samarbetar tillräckligt över blockgränsen. Inte ens i frågor som har betydelse långt bortom den här mandatperioden.
Det gäller att veta när det är läge att skaka tass och när det är läge att vässa de ideologiska argumenten.
Gå till toppen