Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Jag blir inte av med det miljöfarliga avfallet

Mårten Adolfsson Melin och hans familj har av miljöskäl valt bort att ha bil. Det gör det väldigt svårt för dem att lämna bort farligt avfall.Bild: Tom wall
Jag och min familj bor i centrala Lund och vi har av miljöskäl valt att inte ha bil. Men som alla andra samlar vi på oss farligt avfall: en trasig stereoapparat, en mikrougn som inte längre fungerar, burkar med gammal färg etcetera. Saker som är för stora för ”Samlaren” – de av kommunen utplacerade skåpen för insamling av till exempel batterier.
Nu har kommunen bestämt att den farligt avfall-bil som tidigare kommit två gånger om året till Mårtenstorget, och som man kunnat lämna sitt farliga avfall till, inte ska köra mer. Detta eftersom ”servicen inte blev tillräckligt använd”, enligt kommunens webbsida.
Jag har frågat både kommunen och Sysav som driver återvinningscentralerna om någon kan hämta vårt avfall mot en avgift, men någon sådan service finns inte. Det enda sättet att bli av med sitt farliga avfall är på återvinningsstationerna – dit man alltså åker med bil.
På kommunens webbsida står även följande att läsa: ”I hållbara Lund ska det vara lätt att leva miljö- och klimatsmart! Vi strävar efter att vara ledande inom miljö- och klimatfrågor. Miljötänk ska genomsyra vår verksamhet och din vardag.”
Det låter ju väldigt bra. Så nu frågar jag igen: Finns det någon ansvarig som kan hjälpa oss med vårt avfall? Eller måste man verkligen ha något så miljöovänligt som en bil för att kunna bli av med sitt farliga avfall på ett miljövänligt sätt?

Mårten Adolfsson Melin

Lund
Gå till toppen