Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SAS: Lägre tryck på sommarresor

Flygbolaget SAS ökade förlusten i det säsongsmässigt svaga första kvartalet, jämfört med föregående år. Men trots stora osäkerheter i marknaden och ett lägre bokningstryck på högsommarresor tror vd Rickard Gustafson på ett positivt resultat för helåret.

Rickard Gustafson, SAS vd, fotograferad på huvudkontoret i Solna. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår brukar vara ett säsongsmässigt svagt kvartal för SAS, men årets förlust är större än i fjol, även om resultatet är något bättre än väntat.
Förlusten före skatt för perioden november till januari blev 576 miljoner kronor, jämfört med förlusten 285 miljoner kronor motsvarande period föregående år. Väntat var en förlust på 665 miljoner kronor, enligt Reuters.
SAS vd Rickard Gustafson är inte nöjd men har flera förklaringar till utvecklingen.
– Det går att hänföra till två väldigt konkreta saker: att oljepriset är högre i dag än för ett år sedan och att den svenska kronan har utvecklats väldigt negativt gentemot dollarn, säger Rickard Gustafson, till TT.
Bolaget märker av en fortsatt press på biljettpriser i nuläget, samtidigt ser Rickard Gustafson möjligheter till en stabilisering av prisbilden.
– Många flygbolag har aviserat att de kommer att dra ner sin tillväxttakt något. Det är fortfarande tillväxt från höga nivåer, skulle jag säga, men det skulle eventuellt kunna innebära mer stabilitet i prisutvecklingen. Det får tiden utvisa, säger Rickard Gustafson.
Inför den viktiga sommarsäsongen märker SAS av ett något lägre tryck.
– Just högsommaren är det kanske lite trögare än vad vi hoppats på, under vissa veckor och till vissa destinationer. Det kan bero på att många minns den fina skandinaviska sommaren förra året och kanske avvaktar ett tag till innan man bokar sin resa, säger Rickard Gustafson, som samtidigt säger att hans helhetsbild är att bokningsläget ser ut som väntat.
SAS står fast vid prognosen om ett positivt resultat före jämförelsestörande poster för helåret 2018/2019. Närmare än så vill Rickard Gustafson inte specificera utsikterna.
Han hänvisar till en rad faktorer som skapar osäkra marknadsutsikter som svängningar i oljepris och valuta, svårigheter att förutsäga hur kapaciteten i marknaden kommer att utvecklas, och frågetecken kring vart konjunkturen är på väg.
– Vi ser också fortsatt stora geopolitiska frågeställningar som det ännu finns en hel del frågetecken kring, inte minst vad gäller brexit. Det här kan påverka oss. Därför väljer vi att vara lite mer försiktiga och avvaktar ett tag med att ge en mer tydlig guidning, säger Rickard Gustafson.

Fakta: SAS delår i siffror

Siffror i miljoner kronor om inget annat anges.
Kvartal 1 18/19Kvartal 1 17/18
Omsättning9 5348 978
Resultat före skatt och jämförelsestörande poster–724–385
Resultat före skatt–576–285
Kabinfaktor (procent)67,667,2
Källa: SAS
Gå till toppen