Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sänkt förtroende för Centerledaren i mätning

Centerpartiets Annie Lööf är den partiledare som tappar mest i förtroende bland väljarna i DN/Ipsos februarimätning, skriver Dagens Nyheter.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild.Bild: Simon Rehnström/SvD/TT
I mätningen svarar 26 procent av väljarna att de har förtroende för Lööf, jämfört med 41 procent i september. Hon har dock förtroende bland 90 procent av Centerpartiets väljare. Det stora raset finns i stället bland Moderaternas och Kristdemokraternas väljare.
– I Annie Lööfs fall handlar det inte om tillkortakommanden och skandaler utan om medvetna överväganden som har ett politiskt pris. Att man lämnat gamla samarbeten och ingått nya slår igenom i förtroendet för partiledarna, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till tidningen.
Liberalernas ledare Jan Björklund tappar också, från 30 till 19 procent, och Moderaternas Ulf Kristersson backar från 38 till 30 procent.
Partiledaren som får näst högst förtroende bland väljarna, Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, är den stora vinnaren med en uppgång från 29 till 35 procent.
Socialdemokraternas Stefan Löfven, som är statsminister, är den partiledare som åtnjuter högst förtroende bland väljarna, med 39 procent jämfört med 40 procent i september. På tredje plats finns Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt med oförändrade 32 procent.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson får 25 procent, en uppgång från 24 procent i september.
Fakta

Så gjordes mätningen

DN/Ipsos har intervjuat 1504 röstberättigade väljare under tidsperioden 7-20 februari. 501 intervjuer gjordes per telefon med ett slumpmässigt urval. 1003 intervjuer gjordes genom en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Frågan som ställdes var: Har du mycket stort, stort, litet eller inget förtroende för (partiledaren)?

Källa: DN

Fakta

Förtroendet för partiledarna

Andelen röstberättigade väljare som har förtroende för respektive partiledare i DN/Ipsos februarimätning (septembers siffror inom parentes).

Stefan Löfven (S): 39 (40)

Ebba Busch Thor (KD): 35 (29)

Jonas Sjöstedt (V): 32 (32)

Ulf Kristersson (M): 30 (38)

Annie Lööf (C): 26 (41)

Jimmie Åkesson (SD): 25 (24)

Jan Björklund (L): 19 (30)

Gustav Fridolin (MP): 16 (19)

Isabella Lövin (MP): 14 (16)

Källa: DN

Gå till toppen