Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kolumnen

Sofia Nerbrand: ”En skam för Europa.”

Yazidier på flykt undan Islamiska staten i Irak 2014.Bild: Khalid Mohammed
Spela fotboll med det avhuggna huvudet, beordrade IS-krigarna den 14-årige yazidiske pojken Zahed efter att de hade mördat ytterligare en otrogen. I helgen hittade brittiska soldater 50 kvinnohuvuden utan kroppar i Baghouz, en nyss befriad stad i norra Syrien. Det makabra fyndet var rester av sexslavar som fått sätta livet till i barbariets högborg, Islamiska statens kalifat.
Människor lever under fasansfulla villkor i områden med absolut förtryck och krig.
I Nordkorea, liksom i Venezuela, svälter befolkningen därför att brutala diktatorer styr över den. I Nigeria, Tchad, Niger och Kamerun sprider jihadistorganisationen Boko Haram död och skräck. I Saudiarabien hålls kvinnor inlåsta och situationen i Jemen beskrivs av FN som världens just nu största humanitära kris.
Är det konstigt att människor flyr?
Drygt 65 miljoner har tvingats lämna sina hem på grund av konflikt och förföljelse. Mer än 22 miljoner betraktas som flyktingar och hälften är under 18 år.
Syrien är hårt drabbat: 6,6 miljoner är flyktingar i sitt eget land och 5,6 miljoner söker skydd utomlands. Turkiet har tagit emot flest: 3,3 miljoner personer bor i turkiska läger. Syriska flyktingar i Libanon och Jordanien lever ofta på gatan.
Är det konstigt att syrier försöker finna ett bättre liv i den fria världen? Skulle du ha gjort något annat om du var i deras kläder?
I Europa lever 750 miljoner människor, varav en halv miljard är EU-medborgare. Friheten, välståndet och tryggheten ligger skyhögt över det krigsdrabbade Mellanöstern. Men Europas länder anser sig inte ha råd, möjlighet och utrymme att ta emot fler arma människor. Totalt kom 138 882 flyktingar och migranter till Europa under 2018, det lägsta antalet på fem år. Det motsvarar 0,3 promille av EU:s befolkning.
Är det rimligt? Naturligtvis inte.
Men otaliga barriärer sätts upp, förutom det Medelhav som tar sex desperata migranters liv varje dag. Det rör sig om transportöransvar för reseföretag, gränsövervakning och stängsel.
Utsikterna att EU:s länder ska komma överens om gemensamma regler för flyktinginvandring är tyvärr små. Priset riskerar emellertid att bli högt för alla inblandade.
Unionen och den fria rörligheten slits sönder inifrån. Det olycksaliga brexit, som till stor del grundas i missnöje över migration, kommer att få långtgående negativa konsekvenser. Schengensamarbetet bryts sönder av att enskilda länder, som Sverige, sätter upp gränskontroller. Detta är dessutom paradoxalt i en tid när klimatfrågan gör att allt fler vill resa med tåg över kontinenten.
Det högsta priset får dock yazidiska kvinnor och barn i Syrien betala. De som inte fick mer hjälp att ta sig ur krigszonen levande. De som lever på gatan i Beirut och de som drunknar. De som i praktiken förvägras att ansöka om asyl.
Det är en skam för Europa att vi inte förmår släppa in fler grannar i nöd.
Gå till toppen