Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slutoffensiv mot IS inledd i sydöstra Syrien

En stridande för den kurdisk-arabiska SDF-milisen i området kring al-Baghuz. Arkivbild.Bild: Felipe Dana/AP/TT
Den USA-stödda kurdiskarabiska SDF-milisen har inlett en offensiv för att återta det lilla återstående område i sydöstra Syrien som fortfarande hålls av ett antal IS-anhängare.
Men även om terrorrörelsen drivs ut från staden al-Baghuz, i ett område knappt en halv kvadratkilometer stort, är IS inte utrotad. Extremisterna finns fortfarande kvar i östra Syrien, bland annat i form av så kallade celler, och utför regelbundet attentat. De har nu ändrat taktik och använder sig av gerillakrigföring.
De IS-anhängare som nu finns kvar i al-Baghuz är terrorister som förflyttat sig i takt med att deras forna territorium återtagits. Många av dem levde tidigare i rörelsens självutnämnda huvudstad al-Raqqa.
Tusentals IS-anhängare, och deras familjer, har dock lämnat det krympande området de senaste veckorna. Och nu säger SDF att de sista civila nu har evakuerats.
– Inga är kvar al-Baghuz utöver terrorister, säger Mustafa Bali, talesperson för SDF, och tillägger att sista stunden nu är kommen för IS.
Gå till toppen