Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Trump står inte upp för fria världen.

Kim och Trump vid förhandlingsbordet.Bild: ?????
Donald Trump har haft en tuff vecka. Även med den amerikanske presidentens egna mått mätt har turbulensen nått sällsynt styrka.
Det började med kongressförhör med den brottsdömde advokaten Michael Cohen, som var Trumps nära medarbetare under tio år. Under tre dagar gav han ingående beskrivningar av Trump och hans valkampanj samt arbetet i Vita huset. En uppsjö av anklagelser och komprometterande detaljer slungades mot presidenten. För att inte tala om värdeomdömena som yttrades av Cohen. Han kallade sin tidigare chef för rasist och bedragare.
Trump hade trots allt chansen att höja sig över detta med hjälp av storpolitikens strålkastarljus. Förväntningarna var stora på toppmötet i Hanoi mellan USA och Nordkorea. Dialogen med Pyongyang och utsikterna till nordkoreansk kärnvapennedrustning har hört till Trumps få konkreta framgångar på det utrikespolitiska området. Nu var det tänkt att dessa skulle befästas med något slags överenskommelse.
På torsdagen hade Trump schemalagt signering av ett avtal med den nordkoreanske ledaren Kim Jong Un, följt av offentligt fototillfälle och gemensam lunch. Men allt detta ställdes abrupt in – då de inte nått någon överenskommelse. Trump åkte istället hem med hänvisning till en "grundläggande oenighet" mellan länderna. Ibland är det nödvändigt att bara gå, förklarade han.
Enligt Trump ville Kim att de flesta sanktioner skulle lyftas, men var bara beredd att avveckla en del av sitt kärnvapenprogram. Fast Nordkorea hävdade bestämt att så inte var fallet vid en för regimen mycket ovanlig presskonferens. Och bisarrt nog går det inte att säga vems ord man ska lita på här – en nordkoreansk diktators eller en amerikansk presidents.
Även om Vita huset uppger att det planeras för nya möten mellan ledarna har avspänningsprocessen uppenbart bromsats upp. Och det anmärkningsvärda är hur som helst inte vad som fick Trump att resa sig från förhandlingsbordet, utan snarare vilka principer han inte stod upp för vid mötet.
Så sent som på onsdagskvällen hyllade Trump Kim som en god vän och stor ledare. Och så var det de överslätande orden om fallet med den amerikanske studenten Otto Warmbier, som greps i Nordkorea år 2016 för att ha stulit en politisk affisch och dömdes till 15 års straffarbete. Året efter skickades han hem till USA, men dog kort därefter till följd av hjärnskador och bar spår av tortyr.
Grymheten förvånade knappast någon med kunskap om landet. Nordkorea är ökänt för sina människorättsbrott och har hundratusentals politiska fångar. Likväl förklarade Trump urskuldande i Hanoi att han inte trodde att Kim haft vetskap om Warmbiers fall förrän i efterhand.
Skillnaden i värderingar borde vara glasklar när ledaren för världens mäktigaste demokrati möter en stalinistisk despot. När det inte är så drabbas mer än USA.
Den amerikanske presidenten må ha haft en ovanligt tuff vecka. För den fria världen börjar varje dag med Donald Trump i Vita huset att framstå som ovanligt svår.
Gå till toppen