Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ungt företag gör sugrör av skånsk råghalm

Det började som ett experiment i Anna von Gross kök. Nu har det utvecklats till sugrör av skånsk råghalm. Rawstraw UF är ett av många företag på årets UF-mässa som följer trenden om hållbarhet.

Daniel Lindqvist, Linnea Jerlebo, Anna Von Gross, Josephine Daly-Tempelaar och Elise Lindow har tillsammans utvecklat sugrör av skånsk råghalm.Bild: Maja Landin
Den 6-8 mars arrangeras årets regionala UF-mässa på Emporia. Då ställer årets unga företag ut sina produkter och tjänster och tävlar i olika kategorier. En av dessa är årets hållbara företag.
Bland de företag som anmält sig till tävlingen finns Rawstraw UF. Deras mål var att göra något så hållbart som möjligt med lokala medel, för att skapa så stor förändring som möjligt.
Hjärnorna bakom företaget är, förutom Anna von Gross, Daniel Lindqvist, Linnea Jerlebo, Josephine Daly-Tempelaar och Elise Lindow. De är alla överens om att klimathotet är vår tids ödesfråga. Detta i kombination med det kommande EU-förbudet mot engångsartiklar av plast ledde företaget in på sin affärsidé.
– Vi vet att många stora företag just nu jobbar på att hitta ett material som funkar för att skapa förnyelsebara sugrör och då tänkte vi, varför inte göra det själva, säger Josephine Daly-Tempelaar.
Till en början var planen att skapa ett helt nytt material. Gymnasieungdomarna laborerade med gelatin, majsstärkelse och äppelrester i köket, men utan resultat.
– Vi stod i en stor röra hemma i mitt kök när min mamma kom hem. Min familj är från Tyskland och när hon frågade vad vi gjorde svarade jag att det var sugrör. Det tyska ordet för sugrör är "Strohhalm" och direktöversatt betyder det halmstrå, säger Anna von Gross.
Här föddes idén om att det kanske var just halm som de skulle använda sig av. Med hjälp av kontakter fick företaget tag på en halmtakläggare i Skurup och en bonde i Hörby. Det visade sig att råghalmen hade alla de egenskaper som behövdes för att skapa förnyelsebara sugrör.
– Både bonden och takläggaren blev förvirrade när ett gäng gymnasieungdomar ville ha hjälp med råghalm, men när de väl förstod vad det handlade om var de bara positiva och lärde oss allt vi behövde veta, säger Linnea Jerlebo.
Nu riktar företaget in sig på restaurangbranschen.
– Det är där den största konsumtionen sker och vi vill göra så stor skillnad som möjligt. Vi har alla jobbat inom café och restaurang och vet hur mycket det slängs, säger Josephine Daly-Tempelaar.
Hållbarhetstänket präglar hela produktionsslingan från skörd till paketering.
– Vi hämtar allt material, klipper, sköljer, kokar och paketerar allt själva. Nu är vi råghalmsexperter, säger Anna von Gross.
På kort sikt hoppas företaget vinna pris för årets hållbara UF på den regionala mässan och få tävla vidare i SM. På längre sikt hoppas ungdomarna kunna starta verksamheten igen efter studenten, med mer tid och medel att fortsätta göra skillnad.
Rawstraw UF är inte ensamma om att fokusera på hållbarhet. Sedan några år tillbaka är hållbarhet den starkaste trenden bland de unga företagen.
– Årets hållbara företag är den kategori av tävlingen som har ökat med flest bidrag det senaste året, säger Linnéa Irbladh, skolinspiratör på Ung Företagsamhet i Skåne.
I år är det flera företag som valt att utveckla produkter som ska ersätta engångsartiklar av plast. Philip Allgoth, tillförordnad regionchef på Ung Företagsamhet i Skåne tror inte att trenden är en slump.
– Många unga idag har en god omvärldsbevakning och vill göra gott för världen. Det leder till mer och mer kreativa idéer som ofta följer trender eller samhällsdebatten, säger han.
Philip Allgoth och Linnéa Irbladh utbildar lärare och stöttar företagen i deras arbete.Bild: Maja Landin
Gå till toppen