Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

Välkommen till jorden

Oliver Jeffers har skrivit en charmig och underhållande manual för nytillkomna jordbor.

Det är väl ganska vanligt att människor drabbas av existentiella funderingar när de får barn. Det är väl heller inte särskilt ovanligt att de försöker få utlopp för dessa funderingar. Genom att exempelvis, som författaren och illustratören Oliver Jeffers, skriva en bok till sin nyanlända och ännu inte ens läskunniga son.
”Här är vi - saker du behöver veta för att leva på jorden” (Bonnier Carlsen), är ett slags manual för nytillkomna jordbor. Den innehåller grundläggande information om land och hav. Man får veta saker om människor: ”Du är en person. Du har en kropp. Ta hand om kroppen, för de flesta delarna växer inte ut igen.” Liksom om djur: ”De kan inte prata, men det är ingen ursäkt för att inte vara snäll mot dem.” Det är väldigt charmigt och godhjärtat och naivt på ett sätt som nästan bara nyblivna föräldrar kan vara.
Och det är klart att det först och främst är den nyblivne förälderns behov som är i fokus här. Det vill säga, det är Oliver Jeffers behov av att sätta ord på sina tankar som är drivkraften bakom boken, snarare än barnets behov av den information han bjuder på.
Men anledningen till att jag tror att boken ändå kan bli en favorit bland många små har naturligtvis inte med användbarhet att göra, utan att för den helt enkelt är väldigt rolig och snygg. Jeffers bilder är stora, färgsprakande och detaljrika. Uppslaget med olika slags djur är exempelvis alldeles underbart. Söta pandor, tuffa örnar, fåniga björnar, uttråkade pantrar och mitt i allt en liten förskrämd dront som säger ”Jag borde inte vara här.”
Det är den sortens bilder som inbjuder till många långa stunder av nyfiket tittande och pekande. De existentiella funderingarna får man möjligtvis med sig som en bonus.
Gå till toppen