Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anna Smedberg Bondesson går nära minnenas smärta

Eva Ström häpnar över hur mycket det poetiska språket kan förmedla.

Anna Smedberg Bondesson.Bild: Jan Nordén

Anna Smedberg Bondesson

Anna själv. Palaver Press.

Anna Smedberg Bondesson har tidigare gett ut en bok om poeten Anna Rydstedt och är också aktuell med en berättelse om Selma Lagerlöfs förbindelser med Italien. Nu poesidebuterar hon med ”Anna själv” (Palaver Press), som sparsmakat och lyriskt effektivt beskriver ett nutida kvinnoliv. Formmässigt har hon elegant arbetat med en form där varannan rad är en tvårading, varannan en enrading, vilket ger omväxlande puls och vila i hennes dikt. Likaså bygger hon upp sin tredelade diktsamling genom akrostikon, där begynnelsebokstäver bygger ett övergripande tema.
Men det är trots detta inte formen jag stannar vid utan innehållet. Här finns en resebeskrivning från de grekiska öarna, där poeten handikappas av gipsad fotskada och störtblödningar: en bokstavlig bild av hinder. Så småningom framträder en sårig uppväxt. En far som lämnades bort på Missionärernas barnhem på Lidingö som spädbarn medan föräldrarna reste till Kongo och inte återsåg honom på tre år. Föräldrarnas skilsmässa. En mor som dör i bröstcancer. Ätstörningar. ”Det var lätt att sluta äta. Energin försvann. Den kom tillbaka när jag kunde föda mig med språk, tugga och svälja orden.” Ett helt liv beskrivs schematiskt, men ändå i djupa, precisa snitt.
Diktjaget går nära intill kroppen och väjer inte heller för att gå nära sina minnens smärta. Ändå är det en diktsamling där meningarnas luftiga språng beskriver författarens strategi: att genom språket ta sig vidare i världen. ”Utan språket kan jag inte andas” skriver Smedberg Bondesson och jag tror henne i denna mogna debut där jag häpnar över hur mycket hennes lyriska språk förmår förmedla. Så mycket kan bli sagt med så få ord, när de är valda med närhet och omsorg. Jag ser en poet som skriver sig fram till frihet och läkedom.
Gå till toppen