Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

The Prodigy-sångaren Keith Flint är död

The Prodigy-sångaren Keith Flint är död. Han blev 49 år. Av sina bandmedlemmar hyllas han som "en äkta pionjär, innovatör och legendar som för alltid kommer att vara saknad".

Keith Flint, frontman i bandet The Prodigy är död, rapporterar den brittiska nyhetsbyrån PA. Arkivbild.Bild: Ennio Leanza/AP/TT
Det var på måndagsmorgonen lokal tid som Polisen larmades till en adress i Essex, där The Prodigy-sångaren Keith Flint hittades död.
På bandets officiella Instagram gör Liam Howlett, en av gruppens grundare, ett uttalande om det inträffade: "Det är sant. Jag kan knappt förstå att jag säger det, men vår broder Keith tog sitt eget liv i helgen. Jag är chockad, jävligt arg, förvirrad och förkrossad."
Musikjournalisten Annah Björk säger att The Prodigy, som framför allt är kända för 90-talslåtar som "Firestarter", "Smack my bitch up" och "Breath", har gjort stort intryck på dagens musik.
– Det är jättehemskt och väldigt tråkigt. Hans arv med Prodigy lever kvar och hörs väldigt tydligt i dagens popmusik, säger Annah Björk och fortsätter:
– För mig var Prodigy en viktig inkörsport på 1990-talet till ravemusiken och ravemodet.
Tina Mehrafzoon, musikjournalist och programledare för "Musikguiden" i P3, är också tagen av Flints bortgång och även om hon själv var barn på 90-talet minns hon tydligt hur stilbildande han var med sitt gröna hår och punkiga sätt.
– Han och bandet var ikoniska på 90-talet, särskilt i Storbritannien och inom ravekulturen. Prodigy var superviktiga för den brittiska, smalare elektroniska scenen, säger Tina Mehrafzoon.
"Så ledsen att höra om Keith Flint. Det var alltid kul att vara i hans närhet och han var väldigt snäll mot mig och Tom när vi började göra konserter tillsammans. En bra kille", skriver Ed Simons, från den elektroniska duon Chemical Brothers på Twitter.
Sleaford Mods, vars frontman Jason Williamson samarbetade med The Prodigy 2015, skriver : "Väldigt ledsen att höra om Keith Flints död. God natt, kompis. Ta det lugnt".
– Det som är så sorgligt är att bandet släppte ett album i höstas, och att de nu var på turné. De hade bara en paus, efter att ha varit i Australien och snart på väg till USA, säger Tina Mehrafzoon.
Hur det blir med turnerandet nu vet förstås ingen.
– Vi får se hur de gör, om de avbryter turnén eller om de genomför den på något annat sätt, säger hon.
Fakta

The Prodigy

Bildades 1990 i Braintree, Storbritannien.

Sammanlagt har de släppt sju studioalbum. Debuten "Experience" kom 1992. Uppföljaren "Music for the jilted generation", som kom 1993, ledde till att The Prodigy nominerades till Mercurypriset – Storbritanniens mest prestigefyllda musikutmärkelse. "No tourists" kom så sent som i november förra året.

Singeln "Smack my bitch up" från 1997 har blivit kallad för den mest kontroversiella låten genom tiderna, enligt en undersökning gjord av Performing Rights Society – den brittiska motsvarigheten till Stim.

Fakta

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen

Erbjuder tillfälligt psykologiskt stöd på telefon. Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska

Telefonjour för den som behöver någon att prata med. Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

Organisation som erbjuder stöd till den som förlorat någon närstående i suicid. Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/

Gå till toppen