Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Migrationen löser inte behoven av arbetskraft inom välfärden, den skapar dem.”

Det måste bli en självklarhet att försörja sig själv som utlänning i Sverige, och om någon vill ta hit sina anhöriga måste de kunna försörja dem, skriver Jonas Andersson (SD), riksdagsledamot.

Sverigedemokraterna är övertygade om att minskade volymer i invandringen är det enda rimliga sättet att korta Migrationsverkets handläggningstider och upprätthålla rättssäkerheten, skriver Jonas Andersson.Bild: Hussein El-Alawi
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Både Moderaterna och Miljöpartiet har fått nya migrationspolitiska talespersoner som nu vill profilera sig själva och partiernas politik. Jag önskar dem lycka till.
Moderaternas Maria Malmer Stenergard konstaterar att partiet har gjort en ”nödvändig omläggning” i migrationsfrågan efter de senaste årens misslyckade migrations- och integrationspolitik (Aktuella frågor 14/2). Det är ett besked som jag välkomnar, men det är en omsvängning som sker alldeles för sent.
Rasmus Ling, ny migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, fortsätter i partiets gamla hjulspår och försvarar en misslyckad politik (Aktuella frågor 25/2). För Miljöpartiet handlar migration om känslor och godhet, kryddat med de vanliga signalorden om rasism, medmänsklighet och humanism. Men ordmagi och symbolpolitik löser inte praktiska problem som bostadsbrist, slukhål i statsbudgeten, bristande integration, radikalisering och segregerade utanförskapsområden.
Att andra EU-länder skulle vilja ta efter Sveriges extrema migrationspolitik har varit en fåfäng förhoppning från den socialdemokratiskt ledda regeringen sedan den tillträdde 2014. Det finns inga tecken på att övriga unionsmedlemmar är intresserade av att ta emot fler invandrare – tvärtom. Stora delar av Europa har lagt om sin migrationspolitik till en mycket restriktivare hållning. Samtidigt tvingas EU-kommissionen dra tillbaka det lagförslag som innebär minskad valfrihet när det gäller hur många flyktingar medlemsländerna ska ta emot.
Allt pekar på en stor triumf för nationalistiska, konservativa och migrationskritiska partier i det kommande EU-valet.
Sverigedemokraterna är övertygade om att minskade volymer i invandringen är det enda rimliga sättet att korta Migrationsverkets handläggningstider och upprätthålla rättssäkerheten. Alternativet är prövade och ineffektiva åtgärder som kostat svenska skattebetalare flera miljarder kronor i anslag till Migrationsverket. Statistik som återfinns i statsbudgeten visar att de direkta kostnaderna för migrationen 2017 var över 40 miljarder kronor, nästan dubbelt så mycket som kostnaden för hela den svenska polisen. Samtidigt går sjukvården på knäna, våldtäktsmål läggs på hög hos polisen och svenska pensionärer tigger på gatorna. Sverigedemokraterna anser att Sverige bör ha en effektiv flyktinghjälp, där varje satsad krona ger så stor effekt som möjligt. En flyktingpolitik som prioriterar de svagaste och mest utsatta grupperna i närområdena, där de akuta skyddsbehoven är som störst. Det är realistisk humanism.
En annan svår problematik är att det tar närmare ett decennium i genomsnitt för utlänningar att börja arbeta i Sverige, för flyktingar från Mellanöstern och Nordafrika ser det ännu dystrare ut. Uppgifterna kommer från Arbetsförmedlingen.
Det måste bli en självklarhet att försörja sig själv som utlänning i Sverige, och om någon vill ta hit sina anhöriga måste de kunna försörja dem. Det kan fungera som en sporre: Skaffar du ett ordentligt jobb och en bostad kan du ta hit dina närmaste.
Det stämmer som Maria Malmer Stenergard och Rasmus Ling påpekar att Sverige är i behov av sjuksköterskor, lärare och socionomer. I fjol beviljades enligt Migrationsverket 20 841 arbetstillstånd i Sverige. Av dessa gick 65 till sjuksköterskor och 258 till någon form av lärare. Socionomer finns inte alls med i statistiken. Resten av migrationen, över 132 000 beviljade uppehållstillstånd i fjol, kommer istället att leda till ett ökat behov av sjuksköterskor, lärare och socionomer.
Migrationen löser inte behoven av arbetskraft inom välfärden, den skapar dem.

Jonas Andersson

Jonas Andersson (SD) är riksdagsledamot och sitter i socialförsäkringsutskottet.
Gå till toppen