Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vittnesuppgifter pekar mot att 17-åringen uppmuntrade knivhugg

Under tisdagen fortsatte rättegången i Lunds tingsrätt mot de två unga män som misstänks för mord i samband med ett större bråk i Kävlinge i november. Ett vittne berättade om vad han såg männen göra minuterna innan dådet.
– De peppade varandra. Som inför en fotbollsmatch, sade vittnet i rätten.

Kammaråklagare Pernilla Trimmel inledde rättegångens andra dag med att höra 17-åringen, den yngre av de två åtalade. En 22-årig man har erkänt att han utdelat det dödande knivhugget mot en man på Nordanväg i Kävlinge.
Enligt åklagaren är 17-åringen medskyldig till mordet: det var han som gav kniven till sin äldre kamrat och det var han som uppmuntrade till dådet.
Läs också Känslosam inledning på rättegång om knivmordet i Kävlinge
Den unge mannen medger att han tog med sig kniven till platsen och att han gav den till sin kamrat när han ombads lämna över den. I övrigt nekar han till alla anklagelser.
– Jag stod en bit bort och ville inte blanda mig i. Jag hade inte den blekaste aning om vad som skulle hända, sade 17-åringen inför rätten.
Läs också Man i 40-årsåldern död efter bråk i Kävlinge
Åklagaren hade kallat två vittnen vars uppgifter delvis motsäger historien. En boende i området vittnade om att han såg männen från sitt köksfönster minuterna före mordet. De befann sig några meter bort från bråket när 17-åringen lämnade över kniven till sin kamrat.
– De dansade runt, de peppade varandra. Som inför en fotbollsmatch, sade vittnet.
Försvarsadvokaten Roy Bengtsson ifrågasatte om han var helt säker på att det var de tilltalade han såg.
– Jag är 300 procent säker, svarade vittnet.
Läs också Knivmordet i Kävlinge filmades av vittne – två unga män åtalas
Brottet filmades av ett annat vittne på platsen. Dessa videoklipp är en del av åklagarens bevisning. I ett av klippen hörs en röst som säger ”hugg han, hugg han”. Åklagaren menar att detta är 17-åringen som hejar på. Något han själv nekar till.
Ett vittne som befann sig på brottsplatsen pekar dock ut honom.
– Man hör att det är hans röst, sade vittnet i rätten.
Under tisdagen hördes även en minderårig släkting till den avlidne mannen. Han berättade om sin oro inför att parterna skulle mötas, och att han varnat sin manliga släkting för de unga männen.
Gå till toppen