Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Nya Moderaterna. Snart ännu nyare. Men var står M idag?

Ulf Kristersson (M) träffade polisen i Rosengård.Bild: Peter Frennesson
Moderaterna står inför ett historiskt vägval, slår M-ledaren Ulf Kristersson fast i en intervju i Dagens Nyheter. Partiets stora uppgift just nu är att bestämma hur borgerlig politik ska se ut efter femton år med alliansen.
”Det är tredje gången som vi står inför en stor framtidsresa”, säger Kristersson och syftar på när Gösta Bohman moderniserade Moderaterna på 1970-talet och när Fredrik Reinfeldt i början av 2000-talet lade grunden för Nya Moderaterna och styrde mot politikens mitt.
En stor framtidsresa väntar M. Det låter något, det.
Kristersson lyfter fram att M under våren inleder arbetet med ett nytt idéprogram. Det ska arbetas fram utifrån fem rubriker: Jämlikheten i vår tid, Vår tids gemenskaper, Återupprätta samhällskontraktet, Nästa våg av svenska reformer samt Det lilla Sverige i den stora världen.
Han nämner hur viktigt det är att bygga utifrån en värdebaserad politik, utifrån ”kärnvärdena” och ”den liberalkonservativa legeringen” som håller ihop det moderata partiet. I olika tider har tonvikten lagts vid olika kärnvärden, ibland mer åt individualism, ibland mer åt ”ordning och reda”. På Bohmans tid handlade det i hög grad om att bryta upp en förstelnad stat och släppa in privatiseringar, i dagsläget skulle fokus snarare hamna på statens kärnuppgifter – de som måste fungera men alltför sällan gör det.
Det är givetvis högintressant om det stora oppositionspartiet Moderaterna tar sats för en ny era i svensk politik. Kanske något lika omstörtande som när Fredrik Reinfeldt utropade det nya arbetarpartiet och förvandlade i princip varenda moderat till las-kramare.
Ändå verkar Ulf Kristersson långtifrån övertygande.
När Moderatledaren på onsdagsförmiddagen befann sig i Malmö, först på Rosengårds polisstation och senare för en lunch med judiska församlingen, hann han med att träffa pressen.
Moderatledaren tycker att han är glasklar i sin syn på SD. Han tycker att han varit glasklar länge. Han kallar det ”helt sinnessjukt” hur besatt det svenska politiska etablissemanget är av SD. Utom han själv då. Kristersson säger för egen del i DN att ”jag tänker inte försöka isolera dem och låtsas som att de inte finns”. Han säger sig ha samma syn på SD som han haft länge.
Nja. Visst fanns en tid när M-ledaren brukade understryka att M inte tänker samarbeta med SD. Nu säger Kristersson att han inte tänker isolera SD. Nog finns en glidning här, tillräcklig för att ge upphov till frågor och tvivel.
Och ja, det här spelar roll. Det här är centralt. Regeringsbildningen avgjordes ju av att C och L inte fann Kristersson tillräckligt övertygande när han bedyrade att SD skulle köpa alliansens politik rakt av, utan motkrav. Trovärdigheten saknades helt enkelt. Vilket inte var konstigt – även SD-ledaren Jimmie Åkesson bedyrade att det skulle kosta alliansen att få igenom sin politik i en regering stödd på SD.
Detta var den avgörande frågan för många. Släppa in SD i värmen eller inte? Men Ulf Kristersson fortsätter slira.
I DN-intervjun hävdar Moderatledaren att ”den helt fundamentala frågan”, den han menar ska ha delat alliansen mitt itu, var ”om Sverige bara kan styras av Socialdemokraterna”. Det är ett absurt uttalande. Det är som om M medvetet lägger ut dimridåer.
Vore det inte smartare om Ulf Kristersson – innan han tar ut en ny kompassriktning för det han kallar en ny borgerlig politik – försöker finna en hygglig allmänborgerlig samsyn kring var olika borgerliga partier faktiskt ser olika på verkligheten, var de gör olika prioriteringar?
Det är en fördel om den som ska ge sig ut på en viktig resa vet var hen befinner sig i utgångsläget.
Nu ska Ulf Kristersson ställa sig inför sitt moderata parti och likt en politisk Kristian Luuk fråga: ”Vart är vi på väg?”
Då borde väl Kristersson vara nästan övertydligt övertygande i frågan om var partiet befinner sig i nuläget. Som i synen på SD.
Men Ulf Kristersson är allt annat än tydlig. Tyvärr.
Gå till toppen