Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Upp till bevis för unga entreprenörer

I veckan ställer årets UF-företag ut sina produkter och tjänster på Emporia i Hyllie. En chans att sälja och synas. HD-Sydsvenskan bad några av dem berätta om sina affärsidéer.

Lantnära UF Klara Carlsten, Nathalie Bredberg, Maja Klinteberg och Alice KjellmanBild: Lars Brundin
Lantnära UF, ProCivitas Privata Gymnasium, Malmö
– Vår affärsidé är en hemsida där vi sammanställt gårdsbutiker i sydvästra Skåne. Där kan besökaren navigera antingen via region eller vilken vara man är ute efter. Det är gratis att synas på hemsidan, vi tjänar pengar på annonsplatser och paket där vi bland annat kan hjälpa till och göra reklamfilm, säger Klara Carlsten.
– Vi kom fram till att det är för svårt att handla närodlat och ville göra något åt det, ofta behöver man känna någon för att få nys om en lanthandel. Vi tycker det känns viktigt att synliggöra hållbara verksamheter och små producenter och förenkla för kunden, fortsätter hon.
Golden Football Tournament UF, Sinan Oral och Khalid BashirBild: Lars Brundin
Golden Football Tournament UF, Praktiska Gymnasiet, Malmö
– Vi vill jobba med att få bort ungdomar från kriminalitet, vi tror att ungdomar behöver ha alternativ. Många har inte råd att spela fotboll i någon klubb och därför ordnar vi en fotbollsturnering för ungdomar mellan 14-18 år. Vi hoppas att vi kan ha den i april och att det går att vara utomhus, så vi kan grilla och lyssna på musik, säger Sinan Basher.
SmartWrap UF Claudia Müller, Wilma Stjernström, Alexandra Tsakiris, Hanna Carlzon och Tove Dahlgren.Bild: Lars Brundin
SmartWrap UFBild: Lars Brundin
SmartWrap UF, ProCivitas Privata Gymnasium, Malmö
– Vår idé började med att vi ville göra något som var bra för miljön, säger Hanna Carlzon.
– Då kom vi på att vi borde göra presentpåsar som går att återvända. Förutom att de är klimatsmarta är de också kreativa och mer unika än vad presentpåsar och papper brukar vara, de är roliga att ge bort som present, säger Alexandra Tsakiris.
– Vi syr och designar påsarna själva, alla hjälps åt, fyller Wilma Stjernström i.
5 stjärnor UF Ebba Ljunggren, Olivia Üger och Johanna SandbergBild: Lars Brundin
5 stjärnor UF, Filbornaskolan, Helsingborg
– Vi vill underlätta för folk i vardagen. Vi håller själva på med idrott och ibland är det stressigt mellan skolan och träningen, då är det bra om det går snabbt, säger Olivia Üger.
– Vi har gjort en kokbok med snabblagade recept. Vi tänker att den passar perfekt för dem som precis flyttat hemifrån till exempel, vi har med alternativ som ska passa de flesta. Jag har lagat recepten och hos familjen går det hem, säger Johanna Sandberg.
Octalum UF Ludvig Salén, Casper Jerlebrink, Viktor Back, Christoffer Kronblad och Pontuz Klasson.Bild: Lars Brundin
Octalum UF, Ljud & Bildskolan, Lund
– Vi har gjort en pannlampa. En lampa på en takpanna, det är lite av en ordvits. Vi hoppas att folk tycker våra lampor är fina, vi tänker att de kanske passar i lite äldre hus, säger Viktor Back.
– Jag bygger ihop lamporna hemma med pappa i garaget, säger Casper Jerlebrink.
Mässan äger rum på Emporia den 6-8 mars.
Gå till toppen