Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Glasmästeriet kan bli Sagohusets nya hem

Ett gammalt glasmästeri strax intill Stenkrossen ligger bra till för att bli det nya Teater Sagohuset. Kultur- och fritidsnämnden har ärendet och ritningar på sitt bord.

Det gula glasmästeriet nära Parentesen kan bli det nya Teater Sagohuset.Bild: Alexander Agrell
Om en vecka beslutar nämnden om ifall man ska beställa en ombyggnad av glasmästeriet till teater. Därefter avgör kommunstyrelsen.
Ombyggnaden beräknas kosta 7 miljoner kronor, kommunen ska också stå för en årlig drift av huset på 700 000 kronor.
Sagohuset skulle få betala uppåt 60 000 kronor i subventionerad årshyra för lokalen, ungefär detsamma som man idag betalar för sina nuvarande lokaler på Revingegatan. Den bidragsmodellen används för flera andra av Lunds kulturföreningar.
Det gula glasmästeriet ligger vid Hyllegränd, söder om Parentesen och Smålands nation, och ägs av kommunen. I huset planerar man nu för en teaterlokal med cirka 80 platser och en takhöjd på fem meter. Därtill kommer entré, garderobsdel, toalett och café, samt personalutrymmen.
I ombyggnadsförslaget från kultur- och fritidsförvaltningen noteras att Sagohusets gamla lokaler skulle kunna rivas och ge plats för nybyggnation, om förslaget går igenom.
Samtidigt är Glasmästeriet en äldre byggnad som beskrivs som mindre attraktiv, men som på detta sätt kan fyllas med verksamhet. Kulturchefen Annika Eklund påpekar att det dessutom finns chans till stora samordningsvinster, eftersom förvaltningen bedriver kultur- och fritidsverksamhet på Stenkrossen.
Den fria teatergruppen Teater Sagohuset startades 1987 av Margareta Larson och genomför idag årligen närmare 400 föreställningar och program i Lund, resten av Sverige och internationellt. Teatern har länge varit på jakt efter större lokaler och många möjliga lösningar runt om i stan har diskuterats.
Sagohuset får ett årligt verksamhetsbidrag på en miljon kronor från kommunen, förutom bidrag från andra håll, bland annat Region Skåne.
Gå till toppen