Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HD och Sydsvenskan nominerade till guldspaden

Kvinnorna med slitna kroppar for illa när de tvingades till tyngre arbetsuppgifter i Samhalls nya modell. När HD och Sydsvenskan granskade Utvecklingshjulet backade det statliga företaget. Nu nomineras granskningen till guldspaden, Sveriges tyngsta pris för undersökande journalistik.

Truls Nilsson, Björn Lilja och Jessica Ziegerer är tillsammans nominerade till Guldspaden för granskningen av Utvecklingshjulet.
– Kul att just detta jobbet blir nominerat. En granskning som handlar om en grupp som oftast inte har en röst i debatten. I detta fallet en kvinnodominerad grupp som har det tufft på arbetsmarknaden och vars förutsättningar och utsatthet inte alltid kommer fram, säger Truls Nilsson grävande reporter och en av personerna bakom den nominerade granskningen.
Utvecklingshjulet skulle ut på en segerturné till Samhallskontor i hela landet. I modellen som skapats i Helsingborg skulle alla anställda lära sig fler arbetsuppgifter på olika arbetsplatser. Syftet var att göra personalen mer flexibel eftersom Samhall i dag är ett bemanningsföretag i flera olika branscher.
Men ledningen i Helsingborg blev fartblind och struntade i flera fall att ta hänsyn till funktionsnedsättningar och läkarintyg. Trots att det statliga företagets uppdrag är just att ge anställda med funktionshinder anpassade arbeten fick personer med slitna axlar, ryggar och ben utföra tyngre jobb, till exempel på lager. Allt slutade med att Utvecklingshjulet gjordes om från grunden.
Läs också Tyngre jobb – trots läkarintyg: ”Man tar ingen hänsyn”
Läs också Samhall tvingades backa – Utvecklingshjulet förändras i grunden
Delaktiga i granskningen var även arbetsledare Emma Johansson, reporter Jessica Ziegerer och videoreporter och fotograf Björn Lilja. För den sistnämnda handlade en stor del av arbetet om att lyfta fram personerna och casen samtidigt som anonymiteten var viktig för de intervjuade.
– Det var en utmaning. Jag fick balansera mellan att skapa närhet i bilden och samtidigt respektera intervjupersonernas rädsla för att bli identifierade. Det här handlade om väldigt utsatta människor och mycket av jobbet gick ut på att skapa ett förtroende oss emellan.
HD:s chefredaktör Jonas Kanje tar emot nyheten om nomineringen med glädje.
– Vi är otroligt glada och stolta över nomineringen. Det här är ytterligare ett kvitto på hur viktigt det är att satsa tid och resurser på granskande journalistik, något vi har gjort sedan många år och som är en naturlig del av vårt redaktionella arbete.
Något guldspadejuryns ordförande också tryckte på när nomineringen presenterades under torsdagseftermiddagen.
– Till skillnad från cheferna så läste Helsingborgs Dagblads reportrar detta [journalerna] och gjorde en väldigt bra avslöjande granskning, sade juryordföranden Bertholof Brännström när de nominerade presenterades.
Fakta

Guldspaden

Guldspaden delas ut av Föreningen grävande journalister till “de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomfört”.

Fakta

Nominerade i kategorin mindre dagstidning

Knäckehjulet – Truls Nilsson, Björn Lilja och Jessica Ziegerer (Helsingborgs Dagblad)

Miljonrullningen – Anna Wikner och Jenny Petersson (Norran)

Tankkortshärvan i Malå – Jenny Petersson och Lennart Enkvist (Norran)

Gå till toppen