Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hemtjänsten privatiseras i Staffanstorp

För att öka valfriheten läggs den kommunala hemtjänsten i Staffanstorp ut på privata aktörer. Det beslutade omsorgsnämnden i tisdags. Men risken är att valfriheten istället minskar, menar Socialdemokraterna.

All hemtjänst i Staffanstorp läggs ut på privata aktörer.Bild: Hasse Holmberg/TT
Den kommunala hemtjänsten försvinner och läggs ut på privata aktörer. I dag har över hälften av brukarna i Staffanstorp valt kommunal hemtjänst, något de inte kommer att kunna göra i framtiden.
— Det gör ju istället att valfriheten minskar, säger Pia Jönsson (S), andre vice ordförande i omsorgsnämnden som reserverade sig mot beslutet.
Hon ser flera risker med att hemtjänsten privatiseras.
— Det kommer att skapa en oro och en otrygghet, både hos personal och hos brukare, säger hon.
Pia Jönsson tror också att kvaliteten kommer att försämras efter privatiseringen. Ett tydligt exempel, menar hon, var när ansvaret för äldrematen gick över i privat regi.
— Det ledde till att vi gick från att ha 80 procents nöjdhet till att bli framröstade till Sveriges sämsta kommun när det gäller äldrematen, säger hon.
Läs också Den kommunala hemtjänsten i Staffanstorp föreslås säljas ut
Richard Olsson (SD), som var med och drev igenom beslutet i tisdags tror istället att kvaliteten inom hemtjänsten kommer att öka.
— Jag tror att effektiviteten kommer att bli bättre och att vi får bättre utdelning på varje spenderad krona, säger han.
Richard Olsson ser heller inte att valfriheten skulle minska efter det nya beslutet.
— Jag förstår inte det argumentet. Beslutet gör att aktörerna bli fler — då blir ju också valfriheten större, säger Richard Olsson.
Läs också Politikerna backar – beslut om ytterligare privatisering av vården skjuts upp
All personal kommer att få erbjudande om att flytta över till de privata aktörerna, enligt Richard Olsson, men än så länge finns det ingen exakt tidsplan för privatiseringen.
Gå till toppen