Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Lars Braw

Lars Braw, Malmö, journalist, tidningsman och idealist har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 98 år. Hans närmast sörjande är dottern Monica och sonen Christian med familjer.

Lars Braw (1920–2019).Bild: Bertil Haskel
Lars föddes på Kosta Bruk 1920. Efter grundutbildning och realexamen sökte han korpralsutbildning vid Kungl. Kronobergs Regemente varefter han kunde avlägga studentexamen vid Försvarets Läroverk i Uppsala.
Hans håg stod till journalistiken och han hade flera befattningar främst i några norrländska tidningar. Sin slutliga befattning fick han som chefredaktör på Kvällsposten i Malmö samtidigt som hans hustru blev känd kåsör under namnet Kaj i Sydsvenska Dagbladet.
Via tidningen fick Lars en lämplig plattform för sina planer att försöka förbättra hjälpverksamheten till underutvecklade länder. Det började med en serie reportageresor ofta tillsammans med filmmakaren Bertil Rubin – en idealist liksom Lars. Framför allt berörde dessa besök i flera afrikanska stater brister beträffande hälso- och sjukvård. Inte minst situationen för alla, som drabbats av lepra, tuberkulos, HIV och malaria väckte medlidande bland tidningens läsare liksom inom föreningar som Rotary och Travellers Club i Malmö i vilka Lars var en synnerligen aktiv medlem.
Lars startade betydande insamlingar av sjukvårdsmaterial, apparatur för vattenrening, myggtält för begränsning av malaria med mera samt medel för transport och implementering. Verksamheten inkluderade även sjukvårdskunnig personal.
Så blev han grundare av bland annat Rotarys och den Skandinaviska läkarbanken, som visade sig bli en livsuppgift. "Doktorn kommer" så löd rubriken på en minnesskrift efter 15 års verksamhet i flera afrikanska länder främst Kenya och nog kom doktorer och sjuksköterskor inte enstaka utan flera hundra under årens lopp.
Inte minst pensionsmässiga läkare utan även yngre sjukvårdskunnig personal nappade på uppdraget att som frivilliga några månader under året arbeta gratis endast mot rese- och dagtraktamente och utöva sin verksamhet under från början usla förhållanden.
Primitiva mottagningar och sjukhus fick och får numera kontinuerligt en välbehövlig förnyelse och regelbundna turer utföres med jeepar, som besöker perifera byar för öppenvård. Lars Braw har kunnat glädja sig åt en ständigt växande verksamhet, som förbättrat livsvillkoren och räddat liv i länder där brister länge varit uppenbara.
Idealisten Lars nöjde sig inte endast med denna jordnära hjälpverksamhet. Han lierade sig även med den legendariske piloten Carl Gustaf von Rosen, som tidvis var stationerad i Etiopiens huvudstad för att liksom juristen Sune Wetterlund bistå kejsare Haile Selassie i Addis Abeba.
Med von Rosen gjorde Lars flera farofyllda expeditioner med hjälpsändningar. Mest kända är nog matbombningarna under Biaffrakriget. Det var Lars Braw, som initierade insamlingar för konstruktion av svenskbyggda flygplan lämpliga för denna form av hjälpsändningar till en innestängd befolkning.
Genom sitt specialintresse för medicinska hjälpinsatser blev Lars ibland av de infödda betraktad som läkare. Så var ursprungligen dock inte fallet men vid senare besök i de trakter där hans verksamhet betytt så mycket kunde han framträda som hedersdoktor vid Lunds Universitets Medicinska Fakultet. En mycket välförtjänad uppmuntran.
Lars Braws livsgärning är värd all uppskattning och bör även kunna utgöra en stimulans för efterföljare med samma ödmjuka och osjälviska ambitioner.
Nils Gunnar Toremalm
professor emeritus
Gå till toppen