Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

200 nya bostäder i Genarp

Västra Genarp kan få 200 nya bostäder inom några år.

Det planerade området sett från nordost.Bild: Lloyds Arkitektkontor AB
Byggnadsnämndens arbetsutskott har sagt ja till ett planuppdrag på cirka 70 000 kvadratmeter åkermark.
– Det är ett ganska stort område precis söder om den nybyggda rondellen vid infarten från Staffanstorp, säger Klas Svanberg (M), ordförande i byggnadsnämnden.
Det blir villor, radhus och parhus fördelat på bostadsrätter och äganderätter. Området ska byggas som trädgårdsstad och ett parkstråk ska knyta ihop kvarterens innergårdar. Dagvattenhantering ska på vissa sträckor ske öppet mitt i parken. Det nya området gränsar till villorna på Kaplanstigen.
Det kommer inte att byggas några hyresrätter.
– Byggnadsnämnden bestämmer inte upplåtelseformen, det gör byggherren. Om kommunen äger marken så kan vi ha krav, men inte om det är en privat aktör som äger marken, säger Klas Svanberg (M).
Det är C4 Hus som bygger och Lloyd's arkitektkontor som ritat.
Det är oklart när bygget kan komma igång.
– Normalt planförfarande kan ta ett par år och sedan kan det överklagas. Det är nästan omöjligt att säga när det kan bli av, men jag hoppas det går fort för vi behöver växla upp när det gäller Genarp.
Klas Svanberg (M) vill att Genarp ska växa så att invånarna kan få en bättre service.
– Till exempel fungerar inte kollektivtrafiken jättebra från Genarp. Om den ska bli bättre måste det vara fler som kan åka.
Redan under förra mandatperioden togs det fram ett program för Genarps centrum. Där kan det bli förtätning. Genarp är en ort som inte enkelt kan breda ut sig.
– Det finns naturreservat i ena änden och sedan Gyllenkroks mark i andra änden. Genarp är svårplanerat på det viset.
Gå till toppen