Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fängelse för planerat IS-dåd i Sverige

En 46-årig man döms till fängelse efter att ha planerat en sprängning i IS namn. Två medåtalade frias från misstankar om samma brott. 46-åringen och ytterligare tre män döms samtidigt för terrorfinansiering.

Den terroristdömde mannen hade förberett sig med stora mängder kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning. Bild ur polisens förundersökning.Bild: Säkerhetspolisen/TT
– Det är bevisat är att han har planerat en sprängning i IS namn på en plats i Sverige, säger Patrik Alm, chefsrådman i Solna tingsrätt, om den dömde 46-åringen.
Enligt rätten hade en sprängning i IS namn kunnat döda och skada människor och orsaka stor förödelse. Men avgörande för att mannen döms för terroristbrott är att rätten anser att dådet skulle ha kunnat skada det öppna samhället och "injaga fruktan".
46-åringen har av åklagaren pekats ut som ledare i den grupp som misstänks ha planerat ett terrordåd i Sverige. Han döms till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott. Bland annat har han införskaffat stora mängder kemikalier och fått anvisningar om hur de kan användas som sprängmedel.
Två män som misstänktes för samma brott frias dock av tingsrätten.
– För de andra två personerna är bevisningen svagare. De har inte tagit befattning med kemikalierna eller enbart gjort det i begränsad utsträckning. 46-åringen har tagit del av en bombinstruktion. Han och en av de andra har uttalat sig som att de avsåg att göra något i IS namn, men för 46-åringen har vi då kopplat ihop detta med kemikalierna och bombinstruktionerna och funnit detta bevisat, säger Patrik Alm.
Rätten anser det även bevisat att 46-åringen haft kontakt med terrorgruppen IS.
– Det har funnits IS-material i datorer och telefoner och det har funnits kommunikation med olika personer, där vi funnit det bevisat att de personerna hör till IS eller har IS-kopplingar, säger Patrik Alm.
46-åringen döms också för terrorfinansiering. Ytterligare tre män döms för samma brott och får mellan fyra och sex månaders fängelse.
För fällande dom har krävts bevis för att pengarna gått till IS eller till personer inom IS – och att de inblandade känt till det. 46-åringen döms för ett finansieringsbrott och en 30-årig man för två, övriga för ett vardera. Det rör sig om transaktioner på upp till 20 000 kronor.
Solna tingsrätt dömer även 46-åringen till livslång utvisning, men inte de andra.
– Det handlar dels om allvarsgraden i brotten. Då tycker vi att det är klart att 46-åringen ska utvisas efter ett långt fängelsestraff, säger Patrik Alm.
I både hans och vissa av de andras fall finns dock "individuella verkställighetshinder", vilket innebär att Migrationsverket har bedömt att de inte kan skickas till sina hemländer eftersom de riskerar tortyr.
– Det måste vi beakta när vi dömer dem som redan har avtjänat sina straff, säger Alm och syftar på den tid de varit häktade.
Det har gått drygt tio månader sedan Säpo gjorde tillslag mot en lägenhet i Akalla i norra Stockholm och en fastighet i Strömsund i Jämtland, vilket blev början på rättsprocessen mot de totalt sex männen som slutligen åtalades i fallet.
46-åringens advokat Thomas Olsson har genom hela rättegången hävdat att bevisen mot hans klient är otillräckliga för en fällande dom. Nu säger han tvärtom att domen var ganska väntad, men att hans klient kommer att överklaga. De friade männen öppnar samtidigt för skadestånd för den långa tiden i häktet.
Fakta

Så döms och frias de

Man, 46, medborgare i Uzbekistan. Åtalades för förberedelse till terroristbrott, samt två fall av terrorfinansiering samt ringa narkotikabrott. Döms för förberedelse till terroristbrott samt ett fall av terrorfinansiering. Frikänns från de andra åtalspunkterna. Påföljd: Fängelse i 7 år.

Man, 30, medborgare i Uzbekistan. Åtalades för förberedelse till terroristbrott, två fall av terrorfinansiering samt brukande av falsk urkund. Döms för ett fall av terrorfinansiering samt brukande av falsk urkund. Frias alltså från förberedelse samt det andra fallet av finansiering. Påföljd: Fängelse i 6 månader.

Man, 39, medborgare i Kirgizistan. Åtalades för förberedelse till terroristbrott, terrorfinansiering samt brukande av falsk urkund. Frias från allt utom brukande av falsk urkund. Påföljd: Fängelse i 1 månad.

Man, 34, medborgare i Uzbekistan. Åtalades för terrorfinansiering, vilket han också döms för. Påföljd: Fängelse i 6 månader.

Man, 24, medborgare i Uzbekistan. Åtalad samt dömd för terrorfinansiering. Påföljd: Fängelse i 4 månader.

Man, 39, medborgare i Uzbekistan. Åtalades för terrorfinansiering, vilket han frikänns från av tingsrätten.

Källa: Solna tingsrätt

Gå till toppen