Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Finlands regering avgår: "Stor besvikelse"

Finlands regering avgår efter att ha misslyckats med att få igenom en social- och hälsovårdsreform. Senast en regering avgick i Finland på liknande sätt var 1982. – Det här är en stor besvikelse, säger statsminister Juha Sipilä.

Finlands statsminister Juha Sipilä annonserar på fredagen att landets regering avgår, en dryg månad före riksdagsvalet.Bild: Seppo Samuli/AP/TT
Med fem veckor kvar till riksdagsvalet lämnade Finlands statsminister Juha Sipilä (C) in sin avskedsansökan till president Sauli Niinistö på fredag förmiddag.
Sipilä har tidigare signalerat att regeringen skulle avgå om en omdiskuterad vårdreform som innebär att sjukvården organiseras i landskap – motsvarande svenska regioner – inte gick igenom, skriver Hufvudstadsbladet.
– Jag tar mitt ansvar för misslyckandet och har lämnat in en avskedsansökan till presidenten, säger Juha Sipilä på en presskonferens.
Han ber också dem som arbetat med reformen om ursäkt.
– Ni har inte gjort det bara av plikt å tjänstens vägnar, utan av hela hjärtat, säger Juha Sipilä, enligt Yle.
Sipilä har beskrivit reformen som "ett av våra viktigaste projekt". Enligt Social- och hälsovårdsministeriet har arbetet med reformen kostat ungefär 200 miljoner euro under åren 2017–2019.
Reformen består av flera delar och är ett enormt paket som, förutom en utmanande tidtabell i social- och hälsovårdsutskottet, dessutom väckt frågor gällande grundlagen som inte kunnat lösas i tid, enligt Sipilä.
– Än en gång är det omständigheter som beror på tolkningen av grundlagen som utgör ett hinder för riksdagens arbete. Det finns inte tillräckligt med tid för att lägga fram nya förslag eller finslipa befintliga lösningar, säger Sipilä enligt Hufvudstadsbladet.
President Sauli Niinistö har godkänt Sipiläs avskedsansökan och bett regeringen att fortsätta som övergångsregering tills en ny regering är på plats.
Riksdagsvalet kommer att hållas som planerat 14 april.
I 14 år har olika regeringar försökt få till en vårdreform utan att lyckas. Men senast hela regeringen i Finland avgick under en pågående valperiod var 1982, rapporterar Yle. Reaktionerna lät inte vänta på sig.
– Jag anser att det hade varit bäst med en funktionsduglig regering ända fram till val, säger Kalle Jokinen, gruppordförande i Samlingspartiet som ingår i regeringen, till Hufvudstadsbladet.
Socialdemokraternas ordförande och oppositionsledaren Antti Rinne tycker att det är märkligt att regeringen bestämmer sig för att avgå så här nära valet.
– Det finns frågor som behöver beredas inför EU-ordförandeskapet. Det hade varit bättre med en fungerande politisk regering. Nu har vi inte en sådan som deltar i rådet, säger Rinne, till Hufvudstadsbladet.
Däremot anser Veronica Rehn-Kivi (SFP), som är medlem i social- och hälsovårdsutskottet, att det var positivt att reformen föll.
– Detta är en seger för välfärdssamhället, närdemokratin och den enskilda medborgaren, säger hon till Yle.
Fakta

Vårdreformen

Den stora vårdreformen i Finland består av flera delar: sjukvård, social- och äldrevård. Syftet är att flytta ansvaret från kommunerna som idag svarar för detta. Många av dem är enligt reformförespråkarna för små för att klara de stora utgifterna,.

Centerpartiet, som varit pådrivande, har velat inrätta en ny administrativ funktion, landskap. De skulle vara 18 till antalet.

Reformen har förhandlats fram mellan tre partier: Centerpartiet, som har statsministerposten, Samlingspartiet, som har finansministerposten, och Sannfinländarna. Alla de tre partierna har fått igenom olika delar i förslaget.

Centerpartiet har fått igenom sina landskap, det moderata Samlingspartiet har fått igenom valfrihetsfrågorna och Sannfinländarna sina krav på skärpt invandringspolitik.

Men Grundlagsutskottet har haft många synpunkter, och bedömare hade trott att förslaget aldrig skulle hinna beslutas före riksdagsvalet som hålls den 14 april. Nu väljer alltså den centerpartistiske statsministern Juha Sipilä att lämna in sin avskedsansökan drygt en månad före valet.

Källa: Jan Sundberg, professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet

Fakta

Regeringen Sipilä

Regeringen Sipilä tillträdde 29 maj 2015 och bestod av partierna Blå framtid (en utbrytning från Sannfinländarna), Centern och Samlingspartiet.

Centerns partiledare Juha Sipilä var statsminister i regeringen som bestod av 17 ministrar.

8 mars 2019 meddelade regeringen att den avgår. President Sauli Niinistö har bett regeringen att fortsätta som övergångsregering.

Gå till toppen