Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kronaby-klockan tickar vidare – konkursboet sålt

Den spanska klocktillverkaren Festina köper all teknik, rättigheter och produkter i det konkursdrabbade Malmöbolaget Anima, som utvecklat digitala klockor under märket Kronaby. Däremot får bara en handfull personer följa med till den nya ägaren.

Malmöbolaget Anima har utvecklat och sålt uppkopplade klockor under namnet Kronaby.Bild: Jenny Leyman
Det var för en månad sedan som det hajpade Malmöbolaget Anima, grundat av en grupp avhoppare från Sony Mobile i Lund, gick i konkurs sedan den kinesiska huvudägaren stoppat ytterligare kapitaltillskott som krävdes för att finansiera verksamheten.
Läs också Hajpat digitalt klockföretag i Malmö begärs i konkurs
Men även om bolaget går i graven så får deras digitala och uppkopplade klockor ett fortsatt liv.
– Jag har sålt verksamheten till Festina, som är en internationell klockkoncern med huvudverksamhet i Spanien. De tar över verksamheten, alltså klocklagret, mjukvara, hårdvara och alla ip-rättigheter, säger konkursförvaltaren Ola Sellert till HD och Sydsvenskan.
Däremot får bara en handfull personer ur personalen, som vid konkursen uppgick till ett 60-tal personer, följa med över till den nya ägaren. Övriga anställda gjorde sin sista arbetsdag på Anima i onsdags, när det stod klart att köparen av konkursboet inte planerade att ta över personalen.
– Ett fåtal av de anställda kommer att beredas plats i ett nybildat bolag och arbeta från Sverige. Det handlar om 5-6 stycken med specialistkompetens, men huvuddelen av verksamheten flyttar utomlands, säger Ola Sellert.
Däremot lämnar alla Animas grundare verksamheten.
Trots att bara ett fåtal tjänster kunde räddas är Ola Sellert nöjd med affären.
– Jag är väldigt nöjd i och med att verksamheten med klockorna får en fortsättning och användarna kan känna sig trygga, men beklagar att inte fler i personalen fick följa med.
Hur mycket Festina betalar för konkursboet kan han inte gå in på i dagsläget.
Gå till toppen